Ο ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ SIR
Ήρωας του πολέμου είναι ο «Μιχάλης», όπως έτσι τον αποκαλούσαν στην Ελλάδα οι συμπολεμιστές του. Η τιμή, λοιπόν, λέω εγώ, ανήκει στην Βασίλισσα της Αγγλίας που τον τίμησε. Που τον έχρισε ιππότη, που του έδωσε τον τίτλο του Σερ.
Δεν γαμιέσαι, κυρά μου, θα πεις στην κυρία Ελισάβετ, αν απονέμει βασιλικές διακρίσεις σε τίποτα πατσαβούρες, κάποιους δεύτερους. Αυτό δεν γίνεται, διότι η βασίλισσα δεν αποφασίζει μόνη της να κάνει ιππότη όποιον γουστάρει. Μία επιτροπή της προτείνει ποιον να χρίσει Σερ.
Sir Patrick Leigh Fermor. Έγινε Σερ, order of the British Empire, στο όνομα της βρετανικής αυτοκρατορίας ο «Μιχάλης», επειδή πρόσφερε υπηρεσίες στη λογοτεχνία και στις ελληνοβρετανικές σχέσεις. Μιλάμε για τον απαγωγέα του Γερμανού στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη, τον με ιρλανδέζικο αίμα Πάτρικ Φέρμορ που περισσότερο αγάπησε την Ελλάδα, όχι την Αγγλία.
Έμεινε πολλά χρόνια στην Ελλάδα, στο δικό του σπίτι στη Μάνη, στην Καρδαμύλη. Μιλούσε τη γλώσσα μας σαν Έλληνας. Αν δεν ήξερε ελληνικά, άλλωστε, δεν θα τον έστελναν στην Κρήτη να οργανώσει αυτός την αντίσταση στο νησί, την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Καμία σχέση με στρατό και αξιωματιλίκια ο Πάτρικ. Είκοσι χρονώ παλληκάρι βρισκόταν στην Ολλανδία και από εκεί με τα πόδια(!) έφθασε μέχρι Κωνσταντινούπολη, ήταν πρωτοχρονιά του 1935. Μετακινήθηκε στην Ελλάδα, όπου έζησε τον πρώτο δυνατό έρωτα, με μια Ρουμάνα πριγκήπισσα, στο όνομα Balasha Catacouzene. Άσχετο: Αριστοκρατικής καταγωγής Κατακουζηνού, από Ρωσία μεριά, είχε παντρευτεί Κρητικός πολιτικός, πολύ γνωστής οικογένειας.
Με την Ρουμάνα Κατακουζηνού, την οποία γνώρισε στην Αθήνα, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ έζησε μαζί της δύο χρόνια στον πύργο της, στη Μολδαβία. Εκείνη ζωγράφιζε, αυτός έγραφε βιβλία. Η γυναίκα της ζωής του ήταν η κατά τρία χρόνια μεγαλύτερή του Joan, συμπατριώτισσά του, που την παντρεύτηκε. Έζησαν στην Καρδαμύλη μέχρι το θάνατο της Ιωάννας το 2003.
Η ζωή του Φέρμορ, κατά κάποιο τρόπο, παραπέμπει στον Λόρδο Βύρωνα. Όπως ο ποιητής έτσι και ο συγγραφέας ήρθε στα χώματά μας. Κηρύχθηκε ο πόλεμος κι αυτός, ο άνθρωπος των γραμμάτων, επέστρεψε στην Αγγλία και κατατάχθηκε στην Ιρλανδέζικη Φρουρά. Τοποθετήθηκε στην Υπηρεσία Πληροφοριών και επιτόπου τον έστειλαν στο Αλβανικό Μέτωπο, ως αξιωματικό σύνδεσμο με τον ελληνικό στρατό.
Επόμενος σταθμός η Κρήτη, εκεί παρίστανε τον τσομπάνη και για μεγάλο διάστημα ζούσε σε στάνη, σε σπηλιά υψηλά σε βουνό. Αυτός, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ άρπαξε τον Karl Kreipe, τον αρχηγό των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Κρήτη, τον Απρίλιο του 1944. Η απαγωγή του Κράιπε ολοκληρώθηκε όταν μετέφεραν τον χιτλερικό στρατηγό με υποβρύχιο στο Κάιρο.
Δέθηκε με την Ελλάδα ο Πάτρικ, που γεννήθηκε το 1915, σα σήμερα 11 Φεβρουαρίου, και πέθανε 10 Ιουνίου το 2011. Ερωτεύθηκε τον ουρανό της Ελλάδος, τον ήλιο της Ελλάδος. Κι έμαθε πολλά για τις ελιές, τις δικές του ελιές στην Καρδαμύλη.
Είπαν ότι ο συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ είχε «το σπάνιο χάρισμα να περιγράφει με λέξεις την ομορφιά». Κατά γενική αναγνώριση θεωρείται ο καλύτερος Βρετανός ταξιδιωτικός συγγραφέας, είδος λογοτεχνίας μάλλον υποτιμημένο. Ο «Μιχάλης», πάντως, δεν είναι απλά ένας «τουριστικός», ένας ταξιδιωτικός γραφιάς. Την κλάση του δείχνει στο Mani, του 1958, και στο Roumeli, του 1966, που μεταφράστηκαν στα ελληνικά. Μοναδικές λαογραφικές προσεγγίσεις, και ζωγραφιές χαρακτήρων της ελληνικής υπαίθρου. Έγραψε τα βιβλία αφού μελέτησε τόπους και ανθρώπους, στη Μάνη και στη Ρούμελη.
Διαβάστε ακόμα: