ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΛΑΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ!

ΠΗΓΗ: Intime
 

“Ό,τι πει ο προπονητής...”, είπε ο Μαρινάκης σε οπαδούς του Ολυμπιακού. Όχι, κύριε. Δεν είναι έτσι. Σε καμμία περίπτωση. Σε συνάντηση του με κατόχους των διαρκείας ο μεγαλομέτοχος του πρωταθλητή, τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι του ζητήσει ο κώουτς. Όχι, κύριε. Ο αποδυτηριάκιας τα γράμματα, του ποδοσφαίρου τα πράματα τα έχει μάθει σε σωστό σχολείο. Ο προπονητής θα κάνει ό,τι του πει ο πρόεδρος. Αυτό είναι. Όχι το κόντρα πλακέ.

Να ξέρουμε τι λέμε. Τον πρώτο λόγο στην ομάδα τον έχει ο πρόεδρος. Όχι ο προπονητής. Ποτέ. Κι αυτός που αποφασίζει, αυτός που δίνει τη γραμμή είναι το αφεντικό, κι όχι διότι αυτός πληρώνει. Το ότι πληρώνει είναι το λιγώτερο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι διοικεί. Και ο προπονητής δεν διοικεί το μαγαζί. Ο προπονητής κάνει αυτό που θέλει ο επιχειρηματίας της ΠΑΕ.

Είναι παρλιακό να παραδίδει την ομάδα στον προπονητή ο πρόεδρος και να του λέει σα να είναι η ορντινάτσα του “Σ'ακούω!”. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Να λέει το αφεντικό στον υπάλληλο: “Στις διαταγές σου!. Ό,τι πεις εσύ!. Ό,τι μου ζητήσεις εσύ!...”. Δεν μιλάμε σοβαρά καθόλου.

Ο πρόεδρος προσλαμβάνει τον προπονητή. Όχι το αντίθετο. Και το σπουδαιότερο ο πρόεδρος ελέγχει τον προπονητή. Πώς; Τα γραπτά μένουν. Δηλαδή; "Κάθε μήνα, μίστερ κώουτς, θέλω την έκθεσή σου. Για να βλέπω τα αποτελέσματα της καθημερινής σου δουλειάς. Να είναι γραμμένοι οι στόχοι σου, το προχώρημά σου από τη μία φάση στην άλλη της ομάδος σε κάθε τομέα και επίσης να έχω σαν πρόεδρος, στα χαρτιά κι όχι στο μιλητό, την εικόνα κάθε παίκτη”.

Γιατί στο γραφτό; Γιατί αν είναι απατεώνας ο προπονητής, ίσως ανίκανος, αδιάφορος, αυτό θα φανεί στις ίδιες τις δικές του μηνιαίες εκθέσεις. Μιλάμε προπονητικά. Επιστημονικά, δηλαδή. Όχι με δικαιολογίες που με προσβάλλουν εμένα τον πρόεδρο. Ούτε τα αποτελέσματα, τα καλά αποτελέσματα, που περισσότερο, ίσως να οφείλονται στην αδυναμία των αντιπάλων, να καλύπτουν την μετριότητα του προπονητή μου.

Εγώ, ο Μαρινάκης είμαι ο Ολυμπιακός, όχι ο προπονητής, όποιος κι αν λέγεται. Εγώ, ο Μαρινάκης είμαι ο αρχηγός του Ολυμπιακού. Ο ιδιοκτήτης. Ο καπετάνιος. Κι εγώ δεν θα φωνάξω τον προπονητή για να του πω “Πες μου τι πρέπει να κάνω, εσύ ό,τι πεις...”.

Μήπως θα πρέπει ο προπονητής να αποφασίζει και ποιος θα είναι ο πρόεδρος της ομάδος;