CHAMPIONS LEAGUE: ΟΙ 4 ΑΔΕΛΦΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 

Δύο ομάδες από την Ισπανία στην κλήρωση σήμερα στο τσάμπιονς λήγκ και δύο από την Γερμανία. Πάμε για τελικό. Αυτό ήταν το αναμενόμενο. Αν, δηλαδή, δεν ήταν δύο ομάδες από την Γερμανία και την Ισπανία, στην τετράδα θα ήταν δύο από την Αγγλία και την Ιταλία. Τα έχει πει ο αποδυτηριάκιας εδώ και 20 χρόνια. Αυτές είναι οι τέσσερις αδελφές του ποδοσφαίρου. Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία και Γερμανία.

Κάποτε, όχι πια, υπήρχαν οι επτά αδελφές του πετρελαίου. Οι μεγαλύτερες πολυεθνικές που διαχειρίζονταν τον πετρελαϊκό πλούτο του πλανήτη. Στο ποδόσφαιρο, στο εμπορικό ποδόσφαιρο, κυριαρχούν τέσσερις χώρες, στην Ευρώπη όλες. Κανένα άλλο πρωτάθλημα στον κόσμο δεν πουλάει, ούτε από Αμερική και Αφρική, ούτε από Ασία και Αυστραλία μερηά.

Βεβαίως και μιλάμε για πρωτάθλημα. Αυτό σε ορίζει. Τα έχουμε πει. Δυστυχία για την ομάδα, την κάθε ομάδα, που έχει υψηλές φιλοδοξίες για διακρίσεις διεθνείς όταν δεν προέρχεται από ισχυρό πρωτάθλημα. Από ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Η Μπενφίκα του Εουσέμπιο είχε πάρει δύο πρωταθλήματα Ευρώπης. Ομαδάρα ήταν, αλλά δεν μπορούσε να κρατήσει περισσότερο, διότι το πρωτάθλημά της ήταν... ελληνικό. Δεν την αβαντάριζε αγωνιστικά το πρωτάθλημά της.

Το πρώτο πρωτάθλημα που στήθηκε με προδιαγραφές βιομηχανίας ήταν το ιταλικό. Αμέσως μπήκε στο κόλπο το αγγλικό ποδόσφαιρο ποντάροντας στις παραδοσιακές δομές του βρετανικού ποδοσφαίρου και αφού άνοιξε τις πόρτες στους ξένους παίκτες. Ακολούθησε η Ισπανία και πάντα από κοντά, σε δεύτερο πλάνο, ήταν η Γερμανία.

Η Ολλανδία παρ'ότι έβγαλε στο κλαρί δύο ομαδάρες, τον Άγιαξ και την Φέγενορντ, γρήγορα σήκωσε υψηλά τα χέρια. Σοβαροί άνθρωποι οι Ολλανδοί, νοικοκύρηδες, όχι τσαπατσούληδες σαν τους Έλληνες, όχι όπως έρθουν και όπως κάτσουν τα πράγματα, συνειδητά αποφάσισαν ότι δεν τους παίρνει να μπουν στον ανταγωνισμό με Ιταλία και Αγλλία, και Ισπανία. Επέλεξαν άλλο ρόλο. Οργάνωσαν σαν επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου το σκάουτιγκ σε Αφρικές και Ινδονησίες με στόχο να μεταπωλούν στο εξωτερικό τα ταλέντα που αναδεικνύονται στο ολλανδέζικο πρωτάθλημα.