ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΟΧΙ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗ

 

Προκρίνεται η Μπάγερν και όλοι οι άσχετοι θα μιλάνε για γερμανικό τελικό στο τσάμπιονς λιγκ. Πριν ακόμα γίνει η ρεβάνς Μπαρτσελώνα-Μπάγερν μιλάνε για γερμανικό τελικό. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Σε παρακαλώ.

Μιλάμε για ποδόσφαιρο, όχι για πατρίδες. Χαμένες πατρίδες, δοξασμένες, ούτε για σημαίες εθνικές να ανεμίζουν στον ιστό. Τι είναι αυτά;

Μιλάμε για ποδόσφαιρο και για μπίζνες. Για εταιρίες. Για επιχειρήσεις. Για money. Για κέρδη και χασούρες. Ποια Γερμανία και ποια Ισπανία;

Δεν είναι εθνική υπόθεση ο αθλητισμός, πολύ περισσότερο το ποδόσφαιρο. Το υψηλότερο, σε επικοινωνιακή δυναμική, διεθνιστικό πολιτικό δρώμενο σήμερα στον πλανήτη είναι το ποδόσφαιρο. Ποια Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία; Δεν ξέρω και ουδείς μπορεί να με διαβεβαιώσει ότι αύριο θα υπάρχουν Ελλάδα και Βουλγαρία, Ολλανδία, Σερβία, Σουηδία και Λιθουανία.

Όλα αυτά που λέγονται κράτη να καταργηθούν μετά από κάποιες δεκαετίες, κάποιους αιώνες, ενώ το ποδόσφαιρο δεν θα πεθάνει ποτέ, όπως η μουσική, το σινεμά, το θέατρο.

Έλα ελάχιστε! Κάνε μου τη χάρη, ανύπαρκτε! Στα τέτοια μου αν ο τελικός είναι…γερμανικός ή όχι. Εγώ δεν θα δω στον τελικό δύο ομάδες από την Γερμανία, δεν θα πω ότι ο τελικός είναι γερμανικός.

Τι τελικός θα ‘ναι για τον αποδυτηριάκια αν προκριθεί η Μπάγερν; Θα είναι ένας τελικός ποδοσφαιρικός.