ΑΚΟΥΜΠΑΝΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

ΠΗΓΗ: Intime
 

Όταν πέσω σε κάτι καλό, το βουτάω για το site, βεβαίως με την άδεια της αστυνομίας. Είναι ένα κείμενο δημοσιευμένο, άρα όχι φρέσκα κουλούρια αλλά έχει την αξία του. Να δεις και ποια είναι η πολιτική σκέψη της εφημερίδας «ΦΙΛΑΘΛΟΣ» στο αιώνιο πρόβλημα της διαιτησίας στο ποδόσφαιρο. Λέω «πολιτική σκέψη», όχι κομματική παρέμβαση, όπου κυριαρχεί ο λαϊκισμός, η πολιτικάντικη εμπορευματοποίηση του θέματος.

Συστήνω, λοιπόν, το editorial στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού REFEREE των Νίκου Καραγιαννίδη και Γιώργου Κολοκοτρώνη, το οποίο αναφέρεται στη διαιτησία του Γιάχου, στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, όπου το κοράκι χειρούργησε τον Αστέρα υπέρ του Ολυμπιακού. Είπαμε. Δεν είναι φρέσκο, εφημεριδατζήδικο, περιοδικατζήδικο σχόλιο είναι, αλλά έχει τη διαχρονική του σημασία.

 

ΤΕΡΑΤΩΔΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ακουμπούν κι άλλους τα εγκλήματα των διαιτητών.

Με τον πιο φρικτό τρόπο η διαιτησία στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στιγμάτισε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για μια ακόμα φορά δυσφημίστηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όχι μονάχα το θύμα της, η ελληνική διαιτησία. Τα λάθη του διαιτητού ήταν ασυγχώρητα. Αδικαιολόγητα. Σκοπίμως δεν αναφέρουμε το όνομά του. Γιατί; Επειδή, έτσι εκτιμούμε, δεν είναι πολιτικά ορθό να προσωποποιήσουμε το πρόβλημα. Ακριβώς. Το πρόβλημα είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να λειτουργήσει η διαιτησία, με συνέπεια να εισπράττουμε τέτοιες τερατώδεις συμπεριφορές και από διεθνείς διαιτητές.

Δεν αναφέρουμε το όνομα του ένοχου διαιτητή επειδή θα μπορούσε και κάποιος άλλος στη θέση του να παρεκτραπεί τόσο προκλητικά όπως εκείνος στον τελικό του κυπέλλου. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια, όχι η λευκή δικαιολογία. Δεν απαλλάσσουμε των ευθυνών του τον διαιτητή του κυπέλλου, όπως δεν είναι άμοιροι ευθυνών όσοι συνειδητά έχουν αποδεχθεί εκείνη την τάξη πραγμάτων που σχεδόν μαθηματικά γεννάει τα διαιτητικά εγκλήματα.