ΤΙΜΗ ΣΤΟ «ΝΟΝΟ» ΟΘΩΝΑ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

ΠΗΓΗ: Intime
 

Χάνει το πρώτο ματς η Ελλάδα από την Ισπανία στην Αθήνα με 2-0, πρώτο γκολ ο Ραούλ. Με το ίδιο σκορ χάνει και στο Κίεβο από την Ουκρανία. Δεν γλυτώνω το κράξιμο, σκέπτεται ο νέος προπονητής της εθνικής ομάδας Όθων Ρεχάγκελ. Έκοβε ο Γερμανός τις βλαχόφατσες, Κατσουράνηδες και Καραγκούνηδες, Ζαγοράκηδες και Καψήδες, να βγαίνει το αίμα μαζύ με το δάκρυ από τα μάτια τους. Και όταν ήταν στο σπίτι το συζητούσε με την κυρά του.

Πώς μου ήρθαν αυτά τώρα στο ξαφνικό. Συνειρμοί κύριοι. Διάβασα κάπου ότι η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου τίμησε τον Ρεχάγκελ για τα επιτεύγματα της ζωής του. Σαν τα όσκαρ δηλαδή, που κάθε χρόνο η ακαδημία δίνει ένα άγαλμα σε έναν μεγάλο, που συνήθως πριν τον έχει αδικήσει.

Επιστρέφω στις σκέψεις μου. Πήγε, λοιπόν, ο Οθωνας να το συζητήσει με την κυρά του. Έτσι στήθηκε η «οικογένεια» για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα. Καμμία σχέση η ΕΠΟ και οι ΠΑΕ. Ούτε καν πήραν πρέφα ότι η εθνική ομάδα λειτουργούσε σαν παρακρατική οργάνωση. Δέλλας, Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Βρύζας, ο ένας μετά τον άλλον έδωσαν τσιτσιλιάνικο όρκο πίστης. Ό,τι πει ο αρχηγός, ο Ρεχάγκελ. Όλοι για όλους. Ο προσηλυτισμός ήταν απόλυτος. Εκπροσωπούσαν τους εαυτούς τους, όχι την Ελλάδα, ούτε τις ομάδες τους.

Παίκτες μετρίας αξίας, όλοι τους, παίζοντας αμυντικό, όχι παθητικό ποδόσφαιρο, πέτυχαν την κορυφαία έκπληξη από καταβολής ποδοσφαίρου. Μέχρι που κέρδισαν δυο φορές, τη δεύτερη στον τελικό(!), την γηπεδούχο Πορτογαλία.

Δεν το συζητώ. Το έχω ψάξει, το έχω παραμελετήσει και κατέληξα. Για ποιο λόγο συνέβη το απίθανο. Η εθνική ομάδα, μια ψυχή, ένας άνθρωπος όλοι, με ποδόσφαιρο κλεφτοπόλεμου, περισσότερο μαφιόζικη συμμορία, πέτυχε κάτι άπιαστο, πέρα από κάθε φαντασιακό στόχο.

Ο Ρεχάγκελ ήταν ο κορλεόνε, ο αρχημαφιόζος που έφτιαξε τη φαμίλια. Αυτή ήταν η μεγάλη μαγκιά του που τους έφερε πολλές διακρίσεις. Ομαδικές και ατομικές.

Κάτι τελευταίο. Ολα τέλειωσαν με το Ευρώ 2004. Οι ίδιοι οι παίκτες, με τον ίδιο προπονητή, στη συνέχεια δεν βλεπόντουσαν. Είχαν φθάσει σ’ ένα επίπεδο που τους ήταν άγνωστο.

Διαβάστε ακόμα:

Ξεχάστηκε ο θρίαμβος του 2004