ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

ΠΗΓΗ: Intime
 

Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τον Παναθηναϊκό. Το αυτό ισχύει και αντίθετα. Χάνει ο ένας όταν ο άλλος, ο αιώνιος αντίπαλός του, έχει πρόβλημα. Η αντιπαλότητα, κατά κάποιο τρόπο η άμιλλα που λέγανε οι αρχαίοι Έλληνες, αυτές οι κουφάλες που τα είχαν βρει όλα, είναι που επιδοτεί τη βελτίωσή σου. Που δεν σε κρατάει μακρυά από τον ανταγωνισμό.

Αφήνουμε στην άκρη το αρχαίο πνεύμα το πεθαμένο στην εποχή μας διότι δεν είμαι ιερόσυλος. Δεν γνωρίζουν οι νεοέλληνες, ούτε είναι σε θέση να αντιληφθούν την ιερότητα του άθλου, του αγώνος, έννοιες βαθύτατα θρησκευτικές.

Οι ολυμπιακοί αγώνες, άλλωστε, ήταν περισσότερο μια ιεροτελεστία, μία θρησκευτική εκδήλωση κι όχι σκέτη αθλητική, έτσι όπως εννοείται σήμερα. Γι’ αυτό στην αρχαία Ολυμπία, μέσα στον στίβο υπήρχε ο Ναός του Διός και όλοι προσεύχονταν πριν αρχίσουν τον αγώνα.

Δεν είναι κακό να μη γνωρίζεις. Ούτε ακόμα να μη θέλεις να μάθεις. Πού έφθασε το πράγμα, ε; Να κυκλοφορεί το όρθιο τίποτα και να μην ενοχλεί διότι υπάρχει και το χειρώτερο. Μπα! Ποιο είναι τούτο; Να σου κάνει τον πονηρό ο κάθε χάλιας.

Μιλάμε για μάζες. Για πολτό. Μέτωπο μάχης οι μηδενικοί, τολμούν να εκφράζουν άποψη, Η φρίκη. Τέτοιο παρακμιακό φαινόμενο καταγράφεται για πρώτη φορά στη γενηά του ιντερνέτ.
Δεν λαμβάνω υπ’ όψιν μου τον αποδυτηριάκια, σου λέει, διότι είναι ανώνυμος. Κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του. Σοκάρεσαι από την τύφλα. Χαρακτηρίζει ανώνυμη την περισσότερο επώνυμη υπογραφή.

Η επώνυμη φίρμα ο αποδυτηριάκιας. Η γκραν σουξέ επώνυμη. Η στήλη, δηλαδή, με την πιο υψηλή αναγνωρισιμότητα. Αυτό θα πει επωνυμία, όχι δημοφιλία, άλλο αυτό.

Δεν είναι επώνυμος κάποιος Κολοκυθόπουλος επειδή αυτό είναι το επίθετό του. Όταν είναι τόσο ανώνυμος, τόσο χαμένος στο ανώνυμο πλήθος, που δεν τον ξέρει ούτε η πρώτη του ξαδέλφη.
Επώνυμη είναι η coca cola αλλά ο άγνωστος κύριος Μπάμιας δεν την πίνει. Όπως η κυρία Φασουλάδα δεν θα αγοράσει αμάξι Cayenne διότι δεν γνωρίζει κανέναν μ’ αυτό το όνομα. Το ίδιο και ο εγγονός του κύριου Μελιτζάνα, που αρνήθηκε να κληρονομήσει από τον παππού του ένα ρολόι cartier.

Ο Ολυμπιακός; Ανώνυμος κι αυτός. Άγνωστος. Ανύπαρκτος σ’ όλους τους τηλεφωνικούς καταλόγους. Τι θα πει Παναθηναϊκός; Ποιος είναι αυτός πάλι; Όνομα, επίθετο, ψευδώνυμο, παρατσούκλι είναι το Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, αναρωτιέσαι.

Του Αγίου Πνεύματος είναι σήμερα, για να μη ξεχνιόμαστε.