ΠΑΡΑΓΚΑ, Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ

 

Τίποτα δεν άλλαξε, επί της ουσίας, στην Ελλάδα με την επαγγελματοποίηση του ποδοσφαίρου. Σα να μην προέκυψε αυτή το 1979. Τα σωματεία μετατράπηκαν σε ανώνυμες εταιρείες, αλλά συνέχισε να παίζει μπάλλα η κουλτούρα του ερασιτεχνισμού. Καμμία σκέψη για βιομηχανοποίηση του γηπεδικού θεάματος, όπως συμβαίνει στη Δυτική Ευρώπη.

Πρώτος παίκτης του πρωταθλήματος η διαιτησία, την οποία διοικεί η ΕΠΟ. Άρα, όποιος έχει τον έλεγχο της ομοσπονδίας βάζει στο τσεπάκι του και τα κοράκια.  Αυτό γινόταν από τη γερμανική κατοχή, το ίδιο και στο πρωτάθλημα των ΠΑΕ.

Με την αποχώρηση από τον Ολυμπιακό του σκληροτράχηλου Σταύρου Νταϊφά, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, με το νταηλίκι του και το ισχυρό εκτόπισμα του, συμπεριφερόταν στην ΕΠΟ λες και ήταν η Φιλιππινέζα του. Σήκωνε το τηλέφωνο και τα σκυλιά δεμένα.

Η Παράγκα είναι η πρώτη στην Ιστορία διαιτητική συμμορία που χωρίς υπερβολή οργίασε στα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών. Δεν ανέβαινε ομάδα σε ανώτερη κατηγορία αν δεν είχε προπληρώσει με την έναρξη της σαιζόν.

Πριν στηθεί η Παράγκα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης κατηγορούσε δημόσια τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Γιώργο Βαρδινογιάννη ότι επηρέαζε τη διαιτησία σα «συνομιλητής» και εξουσιαστής της ΕΠΟ. Από το 1996 ο Βαρδινογιάννης με δηλώσεις και ανακοινώσεις θεωρούσε ότι ο Κόκκαλης κάλυπτε τις δραστηριότητες της Παράγκας.

Θα επανέλθω περί Παράγκας.