ΜΕ ΜΠΙΖΝΕΣ ΠΛΑΝ Η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

 

Το καλοκαίρι του 2004 ήταν η πιο μεγάλη στιγμή της Ελλάδος, από το 1821. Μια χώρα σε ανάταση. Με εθνική υπερηφάνεια. Κι αυτό λόγω αθλητισμού. Πρώτα με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης στην Πορτογαλία από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και αμέσως μετά τη διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων.

Η επιτυχία στο Ευρώ αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη από καταβολής ποδοσφαίρου. Όσο για τους ολυμπιακούς αγώνες, μάλιστα έτσι που έχουν γιγαντοποιηθεί, για πρώτη φορά τους διοργάνωσε μια τόσο μικρή χώρα, η Ελλάδα.

Πριν, λοιπόν, σκάσουν μύτη τα μνημόνια και οι τρόικες, η Ελλάδα το 2004 είχε κλέψει την παράσταση με την τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων, που πλέον παίζουν σαν πολιτιστικό δρώμενο, ενώ πρόκειται για ένα γνήσιο επιχειρηματικό πρότζεκτ με τη συμμετοχή ντοπαρισμένων πρωταγωνιστών.

Με την ευκαρία των γιαλαντζί ολυμπιακών αγώνων του χειμώνα που έχουν αρχίσει στο Σότσι της Ρωσίας ας θυμηθούμε την επιχείρηση προπαγάνδας που έκανε το κομουνιστικό καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης το καλοκαίρι του 1980, με την τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων.

Το μέγα στήριγμα του καπιταλιστικού κόσμου είναι οι πολεμικές βιομηχανίες. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο της οικονομίας των ΗΠΑ. Στον αντίποδα είναι η Σοβιετική Ένωση που υποτίθεται εκπροσωπεί και προωθεί το σοσιαλισμό και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.

Καθαρά επιχειρηματική κίνηση ήταν για την ΕΣΣΔ η προπαγάνδα η αντιπολεμική διότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στον ανταγωνισμό. Πέρα απ' αυτό. Μεγαλύτερη παραγωγή σε πολεμικό υλικό σήμαινε ακόμα λιγώτερο εισόδημα για τους λαούς της Σοβιετικής Ένωσης.

Να, γιατί η Σοβιετική Ένωση επί Μπρέζνιεφ ένα χρόνο πριν την στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν και πριν στηθεί το κόλπο της Περεστρόικα “επένδυσε” στους ολυμπιακούς αγώνες του 1980, που είχαν μποϋκοτάρει οι ΗΠΑ επί Τζίμυ Κάρτερ, με στόχο να αφυπνίσει την παγκόσμια αντιπολεμική συνείδηση.

Διαβάστε ακόμα:

Ξέχασαν να φορέσουν τα ψηλοτάκουνα