ΜΟΥΝΤΙΑΛ, ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ

 

Είναι έξω από τη λογική και πέραν της φύσεως ένας ποδοσφαιριστής, μετά το τέλος του πρωταθλήματος και τις υποχρεώσεις στο τσάμπιονς ληγκ, να τελειώσει τη σαιζόν πάντα σε υψηλό επίπεδο με προσπάθεια διάκρισης στο μουντιάλ. Θα ντοπαριστεί. Δεν γίνεται να μη ντοπαριστεί με ουσίες. Συμπληρωματικές, τονωτικές, ακόμα κι αν γνωρίζει ότι τα «φαρμάκια» θα έχουν κόστος στην υγεία του μετά από ένα χρόνο, μετά από δέκα χρόνια.

Δεν είναι πρεζόνια οι ποδοσφαιριστές, και οι χαρισματικοί, οι γεννημένοι μπαλλαδόροι και τα κατασκευασμένα «ταλέντα». Είναι επαγγελματίες κι αν έχουν αποφασίσει να κάνουν καριέρα σε πρώτο επίπεδο θα «φτιάχνονται». Δεν διαθέτει μαγικό ραβδί η επιστήμη. Υποχρεώνονται, λοιπόν, οι παίκτες να πάρουν τη δόση τους, τη ντόπα για να βγάλουν τη χρονιά, κάθε χρονιά, για να μη χάσουν τη θέση τους στην ενδεκάδα, για να απαιτήσουν καλύτερο συμβόλαιο.

Αναγκαιότητα το ντόπινγκ, που υπερέχει, που προηγείται του αντιντόπιγκ. Ο στόχος είναι για την Ελλάδα, ρε γαμώτο, για την Ουραγουάη, για την Κορέα, για την Κολομβία, γαμώ τα προφυλακτικά, τα χάπια και τις ορμόνες, τα πάντα όλα τα δηλητήρια.

Είμεθα στην εποχή του Κολοσσαίου. Πολεμάνε οι αγωνιστές με τα άγρια θηρία. Πώς να τα καταφέρουν χωρίς «επιστημονική βοήθεια»; Δεν υπάρχει επιστροφή στο πνεύμα του Κολοσσαίου, που είχε εγκαινιαστεί στη Ρώμη 80 χρόνια πριν τον Ιησού Χριστό. Ποια επιστροφή; Ο άνθρωπος παραμένει πάντα στην κουλτούρα της αρένας, όπου ο αθλητισμός παίζει και λανσάρεται για να υπηρετήσει το σώου, τη νίκη.

Αυτοκρατορία η Ρώμη. Η μεγάλη, η τεράστια στρατιωτική δύναμη της εποχής της. Έπρεπε να το δείχνει αυτό, όχι μονάχα με τις οπλισμένες φάλαγγες. Όσο δείχνεις την ισχύ σου στον αντίπαλο, χωρίς να υποχρεώνεσαι να ξοδεύεσαι σε περιττές συγκρούσεις, τόσο το καλύτερο. Γι’ αυτό όλες οι αυτοκρατορίες φτιάχνανε μεγάλα πράματα και θάματα, μεγάλους ναούς, μεγάλα στάδια, μεγάλα φρούρια.

Για να δείξει το μεγαλείο της, την αήττητη στρατιωτική ανωτερότητά της η Ρώμη έφτιαξε το colosseum, τη μεγαλύτερη αρένα, το αμφιθέατρο του θανάτου για 50.000 θεατές. Αν υπήρχε τηλεόραση στα χρόνια της αυτοκρατορικής Ρώμης όλοι οι λαοί γύρω απ’ την Μεσόγειο θα παρακολουθούσαν τις μονομαχίες.

Διαβάστε ακόμα:

«Μαύρη πέρλα» στο γήπεδο και στο κρεββάτι