Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

 

Ακαταλαβίστικο. Να βγαίνει στο γήπεδο μια ομάδα, σε παιχνίδι μουντιάλ, πρώτο ματς και με αντίπαλο την Γερμανία, να είναι τόσο επιπόλαια. Μια Πορτογαλία αφελέστατη, έβαλε το κεφάλι στο στόμα του θηρίου που και χορτάτο να 'ναι θα δαγκώσει λαρύγγια.

Η Γερμανία είναι Γερμανία. Έχει, δεν έχει ομάδα, δεν χαρίζεται. Ποτέ. Δεν παρασύρεται, δηλαδή, από το χαβαλέ παιχνίδι των παρακατιανών της. Έτσι είναι. Όλοι οι Μεσόγειοι, όλοι οι νοτιοευρωπαίοι είναι φυλετικά, κοινωνικά κατώτεροί τους. Έτσι το αντιλαμβάνονται οι Γερμανοί.

Έστω ότι ήταν εκτός προγράμματος το πέναλτυ στα πρώτα λεπτά. Δεν υπάρχει δικαιολογία για ομάδα μουντιάλ να αποδιοργανωθεί, αν πράγματι αυτή ήταν η αιτία, η απόφαση του διαιτητή. Η Πορτογαλία, όμως, για μια ακόμα φορά απέδειξε ότι στερείται προσωπικότητας. Έχει παίκτες αξίας, όμως όχι και αξιοπιστίας.

Τελικά, η Γερμανία της Μέρκελ, που ήταν παρούσα στο γήπεδο, η Νο1 οικονομική δύναμη της Ευρώπης, που δίνει δάνεια σε Πορτογαλίες, Ιρλανδίες, Ελλάδες και σία, έκανε μία ελλειπή προπόνηση. Με αντίπαλο αυτή την χωρίς θετική ψυχολογία Πορτογαλία η Γερμανία του 4-0 δεν μπορεί ακόμα να κριθεί αγωνιστικά.