ΤΟ FAR WEST ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 

Έπαιρναν σε κάθε αγώνα 600 εισιτήρια οι νταήδες της εξέδρας, αυτοί οι 120-170, όχι περισσότεροι, λοχαγοί και επιλοχίες των χούλιγκαν, και τα πουλούσαν για πάρτη τους. Και οι ίδιοι έμπαιναν στο ΟΑΚΑ νταηλίκι. Ό,τι λέω. Και ο διευθυντής της αστυνομίας της Κηφισίας έκανε το κορόιδο. Ό,τι λέω. Επειδή δεν ήθελε να βρει το μπελά του. Δηλαδή; Μη βρεθεί κατά λάθος τραυματισμένος ο αρχιμπάτσος.

Στην επικαιρότητα πάλι η βία στα γήπεδα. Το πρώτο που είπε ο «επανελθών» υπουργός αθλητισμού Κοντονής Σταύρος ήταν ότι θα κτυπήσει την βία. Θα σου πω κάτι με την ευκαιρία ότι σα σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε το πρώτο παραμύθι φούρναρης επαγγελματικό πρωτάθλημα, το 1979. Μιλάμε για εντελώς γραφικές ιστορίες. Χωρίς πλάκα αυτά δεν θα γινόντουσαν ούτε στην Ουγκάντα. Και σε καμμία Ταγκανίκα.

Πριν από 36 χρόνια άρχισε το πρώτο πρωτάθλημα των ΠΑΕ, δηλαδή των εταιρειών, όχι των σωματείων, όχι των συλλόγων, όπως συνεχίζουν να αποκαλούν τις ομαδάρες τους. Σα να μη γύρισε σελίδα το ποδόσφαιρο! Μπήκαν επιχειρηματίες βαρβάτοι στις ομάδες αλλά δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας.

Κάτι άλλο. Σα σήμερα επίσης, 30 Σεπτεμβρίου, το 1962, ξεκίνησε το πρώτο πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής. Μόνιμη κατηγορία, δηλαδή, όχι κάθε χρόνο να μαζεύονται αυτές κι εκείνες οι ομάδες από τα τοπικά πρωταθλήματα του κέντρου και της περιφέρειας. Είχε προηγηθεί το 1959, το πρώτο, σε μόνιμη βάση, πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής.

Πρόσεξε φάση, για να αντιληφθείς ότι στην Ελλάδα ακόμα είμαστε στο 1962. Εκείνη, λοιπόν, τη χρονιά γίνεται η Β΄ εθνική, με 4(!) ομίλους και 56(!) ομάδες. Δηλαδή; Καμμία σκέψη επιχειρηματική αλλά και ποδοσφαιρική. Μόνο πως θα βολέψουμε ομάδες, μη μείνει παραπονούμενη κάποια περιοχή της χώρας.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ. Οι χούλιγκαν μπουκάρουν κάποια στιγμή, στους επισήμους(!), όσο το αποτέλεσμα είναι 0-0. Μετά ο Αμπντούν κάνει το 0-1 και λόγω των τσαμπουκάδων, μη λέμε λεπτομέρειες, ο Κάκος διακόπτει το ντέρμπυ.

Στη συνέχεια ένας γάβρος χουλιγκάνος πριν καν απομακρυνθεί από το στάδιο, αντιλαμβάνεται ότι βρωμάει η δουλειά και κρύβει το κασκώλ του κάτω από τα ρούχα του. Δεν πρόλαβε, τον πήραν πρέφα και τον έχωσαν στο πούλμαν όπου εκεί μέσα τον κακοποίησαν σεξουαλικά. Με το πούλμαν αυτό οι βάζελοι χούλιγκαν πήγαν αργότερα στο γάμο «συντρόφου» τους βάζελου.

Εδώ είμαστε. Μετά την μεταπολίτευση, ο τότε, μακαρίτης Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, δεν υπήρχε αρμόδιος υπουργός, γάβρος Στασινόπουλος γύρισε την Ευρώπη για να διαπιστώσει πως το κράτος θα αντιμετωπίσει τον χουλιγκανισμό. Ουδέποτε εφαρμόστηκαν όσα είχαν εξαγγείλει, αλλά και όσα είχε νομοθετηθεί, τόσο από τον Στασινόπουλο, όσο και στη συνέχεια από τους αρμόδιους στα θέματα αθλητισμού υφυπουργούς.

Το ποδόσφαιρο στη Ελλάδα δεν είναι επαγγελματικό. Δεν είναι επιχειρηματικό. Το ποδόσφαιρο, πρώτη φορά θα το πω, είναι «προεδρικό». Η ομάδα είναι για πάρτη του προέδρου. Και ο πρόεδρος δεν είναι για το ποδόσφαιρο, είναι για να παίζει μπάλλα αυτός γι’ αυτό βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας με το χουλιγκαναριό.

πρόεδρος δεν είναι για το ποδόσφαιρο, είναι σε κατάσταση ισορροπίας με το χουλιγκαναριό.

Διαβάστε ακόμα:

Γεμάτο περιπέτειες το σενάριο της ζωής του