ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ... ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ!

πηγή: Intime
 

Διορίστηκε ο νεαρός καθηγητής σε σχολείο φιρμάτο. Καμμία σχέση με το κρατικό σχολείο που δίδασκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την πρώτη στιγμή αντελήφθη ότι το περιβάλλον στο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ήταν διαφορετικό, απαιτητικό. Και οι κανόνες λειτουργίας ήταν περισσότερο σεβαστοί από τους συναδέλφους του καθηγητές παρά από τους μαθητές.

Γράφω αυτές τις αράδες στη διάρκεια του αγώνα Παναθηναϊκού-Ατρόμητου. Μελαγχολικό. Στο γήπεδο δύο ισάξιοι αντίπαλοι, όμως χάος χώριζε τις... φανέλλες των ομάδων. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε με τη δύναμη, με το σπρώξιμο που έδινε η φανέλλα στους παίκτες του, ενώ ο Ατρόμητος ήταν μια αόρατη ομάδα. Ένα ουδέτερο πράμα. Χωρίς προσωπικότητα. Χωρίς ταυτότητα. Χωρίς ονόμα.

Αλήθεια, γιατί ο Παναθηναϊκός έγινε Παναθηναϊκός και δεν εξελίχθηκε ιστορικά σε κορυφαία ποδοσφαιρική δύναμη ο Απόλλων Αθηνών, ο Γκυζιακός, ο Πανιώνιος, ο Φωστήρας. Γιατί η άλλη πιο μεγάλη ομάδα της χώρας είναι ο Ολυμπιακός κι όχι στη θέση του ο Εθνικός Πειραιώς, ο Αργοναύτης, η Προοδευτική, ο Άρης Νίκαιας; Οι απαντήσεις υπάρχουν και θα δοθούν.

Ο ίδιος γιατρός, της αυτής αξίας, αποδίδει διαφορετικά όταν μετακινηθεί σ' άλλο νοσοκομείο. Υπάρχει κλινική σκέτο μπουρδέλο, όπου κυριαρχεί η ασυδοσία, ο χαβαλές, καμμία πειθαρχία, όπως κλινική με υποδειγματική λειτουργία διότι δεν ξεφεύγει από την παράδοση που κουβαλάει σαν οίκος υγείας.

Αφήνω στην άκρη τις όποιες φάσεις δημιουργήθηκαν Παναθηναϊκός-Ατρόμητος, ακόμα κι αυτό το αποτέλεσμα, το 2-0. Στέκομαι στο πως κυκλοφορούσαν στον αγωνιστικό χώρο οι δύο ομάδες. Τεράστια η διαφορά των δύο ομάδων και δεν αναφέρομαι στην ποιότητα την ποδοσφαιρική. Η συμπεριφορά του Παναθηναϊκού ήταν “ομάδα φανέλλας”, ενώ ο Ατρόμητος για μια φορά ακόμα απέδειξε ότι δεν έχει “σήμα”.

Κάποιοι άνθρωποι, χρόνια πολλά πριν, δούλεψαν πολύ για να αποκτήσει βάρος η φανέλλα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Τίμια και βρώμικα. Πονηρά και δημιουργικά. Για να γίνει Παναθηναϊκός, δηλαδή για να αποκτήσει τη φανέλλα του Παναθηναϊκού ο Ατρόμητος χρειάζεται δουλειά πολύ. Και χρόνο πολύ, χρόνια πολλά.

Η κουβέντα είναι ακαδημαϊκή. Έστω ότι ο Ατρόμητος ή, κάποια άλλη ομάδα ξεκινάει πρόγραμμα επένδυσης και επιδότησης βάρους στη φανέλλα της, με στόχο σε 5-10 χρόνια, λιγώτερο δεν γίνεται με τίποτα, να γίνει όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός. Ας ληφθεί υπ' όψιν ότι η “αγορά” δεν σηκώνει μια ακόμα “μεγάλη” ομάδα, μια ακόμα βαρειά φανέλλα.

Αυτό σημαίνει ότι μετά από δέκα χρόνια π.χ. ο Ατρόμητος ή, κάποια άλλη ομάδα γίνει Ολυμπιακός, τότε θα φάει τη θέση του Ολυμπιακού ή, του Παναθηναϊκού.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Μαρινάκης το μαχαίρι και το πεπόνι