ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Ήταν ωραίος άνδρας. Τον χαιρόταν η ψυχή σου να τον παρακολουθείς να καλπάζει στο στίβο. Καθαρή, τίμια έκφραση στο πρόσωπο κι ένα κορμί πολεμιστή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με τα χρόνια πούρεψε, έμοιαζε με δημόσιο υπάλληλο.

Ο Κουβανός Αλμπέρτο Χουαντορένα, που γεννήθηκε σα σήμερα 21 Νοεμβρίου, το 1950, μια ανδροπρεπής και κινηματογραφική φιγούρα, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 400 και τα 800 μ., στους ολυμπιακούς αγώνες του Μοντρεάλ, το 1976. Η αθλητική του αξία, η υπεροχή του απ' όλους τους αντίπαλους, κυρίως η εν γένει φυσιογνωμία του, σχεδόν αγγελική, από τη χώρα του Μύθου, σε υποχρέωναν να τον συμπαθήσεις, τουλάχιστον.

Σήμερα βλέπεις στον πρωταθλητή τη νοθευμένη εικόνα χημικού προϊόντος. Ο Αλμπέρτο Χουαντορένα ήταν “απείρακτος”, σώμα αντοπάριστο. Είχε ξεκινήσει με μπάσκετ, όμως η ταχύτητά του τον έστειλε στο στίβο, έγινε δρομέας. Ένα χρόνο πριν το Μοντρεάλ, το 1975, έκανε δύο εγχειρήσεις στο πόδι.

Για τους κομουνιστές της Κούβας αλλά και της Ελλάδος ο Χουαντορένα ήταν “παιδί της επανάστασης”. Και οι αθλητικές του επιτυχίες έγιναν στο όνομα της κουβανικής επανάστασης. Ήταν μέλος του κόμματος, όταν σταμάτησε τον αθλητισμό μπήκε δυνατά στην πολιτική. Έγινε πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου της χώρας του, υπουργός αθλητισμού, μέλος της διοίκησης της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

“El Caballo”, Το Άλογο, ήταν το παρατσούκλι του, διότι ο διασκελισμός του έφθανε τα 2 μ. 75.

Διαβάστε ακόμα:

Κέρδισε 2.000 αντιπάλους