Ο ΠΕΡΕΙΡΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΣΤΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ;

 

Αυτή η επιλογή του Βίτωρ Περέιρα στη θέση του Μίτσελ μας δίνει την ευκαιρία να ξεβρακώσουμε τον Ολυμπιακό. Και το ελληνικό ποδόσφαιρο, βέβαια. Επειδή μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα, παρ' ό, τι πρόκειται για δύο ίδια μεγέθη, πάνω κάτω. Λέω για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Από τη μία έχεις το χύμα, τη ξευτύλα, το κωλοχανείο και από την άλλη την Πορτογαλία, τη σχολή, τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία.

Προϊόν εργοστασιακό της Πόρτο είναι ο Βίτωρ Περέιρα. Ήταν ο μαθητής, έγινε ο βοηθός κι όταν ήρθε η σειρά του πήρε το τιμόνι της ομάδας. Κανένα πρόβλημα, ας μην είναι της κλάσεως Μουρίνιο. Σε πάει και το όχημα. Δεν τα περιμένεις όλα από το τιμόνι, από τον τιμονιέρη. Δουλεύει και αποδίδει όλο το σύστημα, δομές και υποδομές, της ομάδας.

Δίνω την πληροφορία ότι η Πόρτο ειδικώς έχει αποκτήσει έναν αξιοθαύμαστο και υποδειγματικό μηχανισμό σ' όλα τα επίπεδα της ποδοσφαιρικής παραγωγής. Όχι μόνον στο καθαρώς αγωνιστικό κομμάτι, αλλά σ' ό, τι έχει σχέση με τις φουτ-μπωλ μπίζνες. Είναι της πλάκας όποιος θαρρεί ότι μία ομάδα καθαρίζει τη μπουγάδα επειδή διαθέτει πρόεδρο με λεφτά και κάνει ακριβές μεταγραφές.

Μίλησα για ξεβράκωμα του Ολυμπιακού. Ακριβώς. Πλούσιος είναι ο Ολυμπιακός. Πάντα ήταν πλούσιος. Η ομάδα με πρόεδρο μεγιστάνα, με λαό ατελείωτο και με τους περισσότερους τίτλους στην Ελλάδα. Ελληνική ομάδα, όμως. Made in Greece.

Γελοίο και γραφικό ο πλούσιος να θέλει μπάτλερ στη βίλα του, όταν στερείται αριστοκρατικής καταγωγής και δεν ενδιαφέρεται να μάθει το savoir vivre.

Υπάλληλος είναι ο μπάτλερ, εργαζόμενος, αγαπάει τη δουλειά του, όμως αν ο αφέντης του παραμένει αδιόρθωτος χωριάτης τότε θα τον περιφρονεί. Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού Βίτωρ Περέιρα δεν υπήρξε φίρμα ποδοσφαιριστής, όπως ο προκάτοχός του Μίτσελ, αλλά φοίτησε στο “πανεπιστήμιο” της ομάδας. Η Πόρτο δεν γνωρίζει μόνον να ανακαλύπτει ταλέντα ποδοσφαιριστών, να τα αξιοποιεί, να τα πουλάει. Έχει αναπτύξει πράκτορες και διαθέτει τα κατάλληλα στελέχη που αφορούν την όλη διαδικασία της επιχείρησης “Ποδόσφαιρο”.

Ερώτημα αμείλικτο. Ο Ολυμπιακός προσέλαβε τον Περέιρα για να... πάρει το πρωτάθλημα ή, για να αλλάξει επίπεδο και να εξελιχθεί σε ανώνυμη εταιρεία ποιοτικής λειτουργίας και προσέγγισης στο μοντέλο μιας μέσης εκσυγχρονισμένης ευρωπαϊκής ΠΑΕ; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να αλλάξει επίπεδο. Γι' αυτό κάνω λόγο ότι θα πέσει ξεβράκωμα με την πρόσληψη Περέιρα.

Πώς να αλλάξει ο Ολυμπιακός όταν πρώτο στόχο έχει να παίρνει το πρωτάθλημα από κουτσούς, στραβούς, ανάπηρους, παραπληγικούς; Πώς να αλλάξει ο Ολυμπιακός όταν παίρνει κάθε χρόνο το πρωτάθλημα, αλλά η πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου τον έχει αιχμάλωτο σε αντιλήψεις κοτζαμπάσικες.

Τελικά, ο Περέιρα γνωρίζει σε ποια ομάδα ήρθε ή, κάνει μια αρπακτή στον Ολυμπιακό; Ο δε Μαρινάκης γνωρίζει ότι ο Περέιρα είναι σεμιναριακού τύπου προπονητής, δηλαδή ικανός να βοηθήσει πολύπλευρα τον πρωταθλητή σ' όλα τα ταμπλώ;

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί ο Μαρινάκης τελείωσε τον Μίτσελ