ΕΝΝΟΕΙ «Ο ΝΟΝΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ»

πηγή: Intime
 

Κάποτε έκανα συλλογή ονομάτων, όχι των επιθέτων. Από τα αγγλικά ένα που μου άρεσε ήταν το «Γκόρντον». Δείχνει βαρβαρισμό, εύκολα φοριέται σε άνδρα δυνατό, ριψοκίνδυνο, πρώην πολεμιστή που έγινε αριστοκράτης. Το κάθε όνομα έχει την ποιητική του αύρα. Από τα γαλλικά μ' αρέσει το Φρανσουά, ένα καλό βουλγάρικο είναι το Μπογιάν. Τα ιταλικά είναι κουλτουριάρικα, δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις, Ορφέο, Μαρτσέλο, Ενρίκο, Λουτσιάνο, Ουμπέρτο, Ρικάρντο, Σύλβιο, Κάρλο, Μάριο, Τζουλιάνο, Άντζελο, Ρενάτο, Λουκίνο, Βιτόριο, ένα σωρό.

Στο θέμα μας. Ο Μαρινάκης δικαιούται να κάνει μήνυση και στον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Γκόρντον Σίλντελφελντ, όχι μόνον στον Αλαφούζο. Τα ίδια που λέει ο πρόεδρος του είπε και ο Κροάτης ποδοσφαιριστής στην πατρίδα του, όχι στην παρέα του, αλλά δημόσια, σε συνέντευξη.

Θα μου πεις τι φταίει το παλληκάρι, ό, τι ισχυρίζεται το έχει ακούσει από τον Αλαφούζο. Βέβαια, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού δεν είπε ποτέ «άρχοντα» τον Μαρινάκη, όπως... μεταφραστικά έτσι τον χαρακτήρισε ο σέντερ-μπακ του Παναθηναϊκού.

Ο Μαρινάκης είναι το άλφα και το ωμέγα στο ελληνικό ποσόσφαιρο, δήλωσε στην πατρίδα του ο Σίλντελφελντ. Είναι ο απόλυτος άρχοντας. Είναι σα να λέει ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι ο «νονός», αφού κατά τον Σίλντελφελντ για να πάρει μία ομάδα το πρωτάθλημα στην Ελλάδα δεν αρκεί να είναι η καλύτερη στο γήπεδο.

Άρχοντας. Από το άρχει. Ο αρχηγός. Αυτός που κάνει κουμάντο. Πώς ξέρεις ότι δεν υπάρχει στα κροατικά μία άλλη λέξη συγγενική με τον άρχοντα, τον αρχηγό, τον αρχισυμμορίτη, τον αρχομαφιόζο, τον αρχιεπίσκοπο, τον αρχιγκάγκστερ. Καμμία σημασία δεν έχει η λέξη, όσο τι νόημα της δίνει κάποιος μ' αυτά που εννοεί, ακόμα και υπονοεί.

Διαβάστε ακόμα:

Σταυρωτά φιλήθηκαν Αλαφούζος - Μαρινάκης