ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑΣ

 

Ένα πολυλανσαρισμένο σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου από το 1974 ήταν το «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Εκατό τα εκατό ποδοσφαιρισκό σλόγκαν. Το θυμήθηκα με την ευκαιρία του παιχνιδιού σήμερα Ολυμπιακού-Αστέρα.

Ο πονηρός ο Ανδρέας ποτέ δεν τα έβαλε με τον δεξιό. Με τον ψηφοφόρο της ΝΔ. Ούτε τον ενδιέφερε να βγάλει την Ελλάδα από την δεξιά, να εφαρμόσει τον σοσιαλισμό. Στα παπάρια του. Δεν ήταν πολιτικός ο Παπανδρέου, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Ήταν Θύρα 7. Έπαιζε όπως η Θύρα 13. Έκανε παιχνίδι αντιπαλότητας όπως ο αρχηγός της Θ 4.

Καουμπόυδες και ινδιάνοι. Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί. Κλέφτες και αστυνόμοι. Εμείς, έλεγε, ο Ανδρέας είμαστε οι δημοκράτες, άρα οι αντίπαλοί μας δεν είναι δημοκρατικοί. Εμείς οι προοδευτικοί, οι άλλοι οι συντηρητικοί.

Θα κερδίσει, αν κερδίσει ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη τον Αστέρα και η διαφορά με τον Παναθηναϊκό θα πάει στους 9 βαθμούς, έξι αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Υπολογίζοντας ότι ο πρωταθλητής θα κερδίσει το εκτός με Πανθρακικό και από τον Παναθηναϊκό θα αφαιρεθούν τελικά οι 3 βαθμοί για τα επεισόδια στη Λεωφόρο. Άρα;

Ο Ολυμπιακός ξαναπαίρνει το πρωτάθλημα και η αντιπαλότητα με τον Παναθηναϊκό παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Δεν είναι κακή η αντιπαλότητα στο ποδόσφαιρο, όμως όχι να παίζει μόνον αυτή! Η αντιπαλότητα είναι χρήσιμη όταν ανεβάζει την ποιότητα του πρωταθλήματος.

Στην Ελλάδα παίζεται ποδόσφαιρο που δεν βλέπεται στο πρωτάθλημα, άρα η αντιπαλότητα κυριαρχεί μόνον χάρη στην... αντιπαλότητα. Τον είδαμε χθες τον Παναθηναϊκό στο Περιστέρι. Πολύ κακός, άσχετο ότι θα μπορούσε να μη χάσει, όπως και να κερδίσει. Το ίδιο για τα κλάματα είναι το ποδόσφαιρο που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός.

Αλήθεια, έχει καμμία σημασία ποιος θα είναι ο πρωταθλητής και ποιος ο δευτεραθλητής, όταν κάποιος πράγματι είναι ο καλύτερος, όμως κι αυτός, ο καλύτερος, είναι ανίκανος να ικανοποιεί, να έχει σταθερότητα στο μεγαλύτερο διάστημα της σαιζόν.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί ο διαιτητής «είδε» πέναλτυ στο Περιστέρι