ΠΕΘΑΜΕΝΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ

 

Δεν υπάρχει καμμία ομάδα που λέγεται εθνική Ουγγαρίας. Να ξέρουμε με ποιον θα παίξουμε. Γιατί, υπάρχει σήμερα εθνική Ελλάδος; Σε καμμία περίπτωση. Εκεί έφθασε το κατάντημα της Ελλάδος, να είναι χειρώτερη και από την Ουγγαρία.

Λένε ότι η μεγαλύτερη ομάδα που φάνηκε ποτέ ήταν η Ουγγαρία της δεκαετίας '50. στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση φαντάζουν θεϊκά τα ονόματα των Χιντεγκούτε, Πούσκας, Μπόζικ, Τσιμπόρ, Κότσις, που για πλάκα έκαναν το 6-3 στο Ουέμπλεϋ σε βάρος της Αγγλίας, το 1953.

Που έχασαν στον τελικό του μουντιάλ 1954 από την Δυτική, τότε, Γερμανία σ' ένα παιχνίδι που ακόμα τροφοδοτεί θεωρίες συνωμοσίας. Το 2-0 έγινε 2-3.

Ποδοσφαιρικά η Ουγγαρία πέθανε και πριν την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού. Λένε ότι η εξαφάνιση της ποδοσφαιρικής Ουγγαρίας οφείλεται στην απουσία μεγάλων παικτών. Δεν στέκει μια τέτοια εκτίμηση. Σε πείσμα της παράδοσής της η Ουγγαρία πάσχει από οργάνωση. Ένα καφενείο είναι. Δεν έχει χειρώτερους παίκτες από την Αυστραλία π.χ. και την Ελβετία, που έχουν διεθνείς παρουσίες, αλλά και την Ελλάδα που έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ναι, λόγω των αρχιπαικταράδων της η Ουγγαρία έγινε θρύλος. Αήττητη και φανταστικό ποδόσφαιρο. Έφυγε η μεγάλη φουρνιά και μίλησε, και χρόνια ολόκληρα μιλάει η απουσία εθνικού σχεδιασμού στην ποδοσφαιρική Ουγγαρία. Δεν υπάρχει κάτι να κρατήσει στην πατρίδα έναν σχετικής αξίας ποδοσφαιριστή. Όλοι για το μεροκάματο στο εξωτερικό.

Τελικά, όσοι αντίπαλοι αντιμετωπίζουν την Ουγγαρία αναπολούν το σπουδαίο και μακρυνό παρελθόν της. Λιγώτερο το θυμούνται οι Ούγγροι που το 1972 ήταν η τελευταία φορά τους στο Ευρω. Και για τελευταία φορά πήγαν σε τελικά μουντιάλ το 1986.

Διαβάστε ακόμα:

Σαν γνήσιος Ελληνας ο Χοσέ έφτυσε την εθνική