ΜΕΣ ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΝ ΒΑΖΩ, ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΙΚΤΑΡΑ ΜΟΥ ΒΑΖΟ!

 

Στην προπολεμική Ελλάδα το όνομα «Αδριανόπουλος» ήταν το θρυλικό, όχι εκείνο του Ολυμπιακού. Τα πέντε αδέλφια Ανδριανόπουλοι, που ήταν και έξι, και έπαιζαν όλοι μαζί με την ερυθρόλευκη φανέλα, έδωσαν στον Ολυμπιακό την αύρα της ομάδας με τον ανεξήγητο ίσως μαγνητισμό στις λαϊκές μάζες.

Αρχηγός του Ολυμπιακού ο «γενάρχης» του, ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, ο σέντερ-φορ, ο επιλεγόμενος «ποδάρας» που εγκατέλειψε τη μπάλα από τα 28 του χρόνια για να αφοσιωθεί στη δικηγορία και την πολιτική. Έγινε βουλευτής, δήμαρχος Πειραιά, υπουργός εμπορικής ναυτιλίας, δηλαδή «του λιμανιού» ο κυβερνητικός πολιτικός.

Διάδοχος του Γιώργου Ανδριανόπουλου, του μετέπειτα και προέδρου του συλλόγου, ήταν ένα εξ ίσου θρυλικό όνομα, ο καπετάν γκολτζής Γιάννης Βάζος (στη φωτό δεύτερος από αριστερά) με τα στραβά και κοντά ποδάρια. Στις 12 Ιουνίου το 1938, στο γήπεδο της Λεωφόρου ο Παναθηναϊκός προηγείται στο ημίχρονο 4-0 του Ολυμπιακού, αλλά...
...Τελικά, το παιχνίδι τελείωσε 4-4, με τέσσερα γκολ του Σμυρνιού Γιάννη Βάζου. Εποχή που το ποδόσφαιρο ήταν «απαγορευμένο» για τα παιδιά που έπρεπε «να μάθουν γράμματα», να γίνουν «κάτι» στη ζωή τους. Ο Γιάννης Βάζος, 8 χρονών πρόσφυγας με τη Μικρασιατική Καταστροφή από τη Σμύρνη βολεύεται οικογενειακώς κάπου στη Δραπετσώνα.

Με κακή γέννα βγήκε από την κοιλιά της μάνας του ο Γιάννης και γι' αυτό, λένε, το ένα πόδι του ήταν πιο κοντό. Και στο γήπεδο είχε ένα περίεργο βηματισμό, και το «ελάττωμά» φαινόταν όταν έτρεχε μέσα στον αγώνα. Ο γιος του κρεοπώλη Βάζου ξεκίνησε να παίζει στον Απόλλωνα Δραπετσώνας και επειδή ο Ζαχαρίας Βάζος, πατέρας 7 παιδιών, δεν ήθελε να πληρώνει... συνδρομή, τον πήγε σ' άλλη ομάδα, στην ΑΕΚ Πειραιώς. Τη φανέλα του Ολυμπιακού τη φόρεσε το 1931.

Στην προπολεμική Ελλάδα δεν υπήρχαν μνημόνια και τρόικες, ούτε έβγαιναν κάθε μέρα από τα κανάλια ένα κάρο απατεώνες να πλακώνονται για το... καλό του λαού. Η ζωή, όμως, ήταν σκληρή και χωρίς χαράτσια και πακέτα φόρων. Καταδικάστηκε σε θάνατο ο Βάζος γιατί αντί για κρέας, όταν δεν υπήρχαν λεφτά από τον κοσμάκη να αγοράσει μπριζόλες και κυμά, άρχισε να πουλάει ποτά κι... άλλα απαγορευμένα είδη. Η ποινή μειώθηκε στα 5 χρόνια και χαρίστηκε με την απελευθέρωση.

Επέστρεψε στον Ολυμπιακό μετά τον πόλεμο ο Γιάννης Βάζος, παρ' ό,τι είχε εγκαταλείψει γιατί τον είχε ανάγκη η ομάδα. Πέτυχε 450 γκολ με τον Ολυμπιακό, κάποιοι μετράνε και τα φιλικά ματς και τον πάνε στα 539 γκολ. Πέθανε σα σήμερα στις 6 Νοεμβρίου, το 1991. Είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα που έγινε σύνθημα της εξέδρας.
«Μες τα δίχτυα εγώ τον βάζω – γεια σου παικταρά μου Βάζο».

Διαβάστε ακόμα:

Πάσο ο Ολυμπιακός, πρώτος ο Παναθηναϊκός