Ο ΠΑΟΥΝΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΦΗΒΕΙΑ ΤΩΝ 39
Γράφει ο Βενέδικτος Παρλαβάντζας
Μέχρι τώρα ήξερα δυο ανθρώπους στον αθλητισμό που προσπαθούσαν εναγωνίως να φορέσουν ένα πέπλο κουλτούρας. Και οι δυο στο μπάσκετ. Ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Στηβ Γιατζόγλου. Ακόμα θυμάμαι τον Ξανθό προφανώς να ανακαλύπτει, στα 50 του, τον Λέο Μπουσκάλια και να μας μαστιγώνει με τις γλυκανάλατες μαλακίες του ντόκτορ Λοβ από το κάποτε best seller «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις».
Ετσι είναι φίλε, άλλοι Ιταλοί μετανάστες στην Αμερική, έκαναν συμμορίες και δημιούργησαν καζίνο στην άπλα της Νεβάδας κι άλλοι την είδαν πνευματικοί. Ο Λέο ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και θερμός ομιλητής. Συγκινούσε τη νεολαία, αλλά και τον Γιάννη Ιωαννίδη που ήταν και παραμένει νέος. Οχι, όμως, και αγαπησιάρης εδώ που τα λέμε.
Ο Στηβ είναι ακουστικός τύπος. Τον θυμάμαι όταν ήταν προπονητής στον Αρη. Πήγαινε Πέμπτη σινεμά και το Σαββατοκύριακο στη συνέντευξη Τύπου χρησιμοποιούσε ατάκες από αυτές. Το 1992 ήταν η καλή χρονιά του. Είχε ταυτιστεί με τον Αλ Πατσίνο στο «άρωμα γυναίκας». Οδηγούσε την ομάδα στα τυφλά και χόρευε στον πάγκο. Λέγεται ότι όταν είδε το «Reservoir dogs» έδωσε στους παίκτες του ονόματα χρωμάτων, με το «mr. Pink» να το αποδίδει στον συγχωρεμένο τον Ρόι Τάρπλεϊ. Δεν θέλω να σας πω για το «Βασικό Ενστικτο». Οπως καταλαβαίνετε έγινε της πουτάνας.
Πώς τα θυμήθηκα όλα αυτά; Διαβάζοντας τα τιτιβίσματα του Βέλικο του Παούνοβιτς στον προσωπικό του λογαριασμό. Του νέου προπονητή της Παναθας. Συγκλονίστηκα απο τη δύσκολη εφηβεία των 39 που διανύει.
«Η ζωή δεν είναι για να βρεις τον εαυτό σου. Η ζωή είναι για να δημιουργήσεις τον εαυτό σου», Μπέρναρ Σω. Δεν είναι λογοκλόπος. Αποδίδει τις ατάκες σε αυτούς που τις είπαν. Εκτός από το «Ο δρόμος για την υπεροχή είναι μοναχικός δρόμος». Μόλις τον πετύχω στη Λεωφόρο θα τον ενημερώσω ότι αυτό το είχε αμολήσει ο Αριστοτέλης, όταν τον είχε απογοητεύσει ένας ρεμπεσκές μαθητής του.
Πάμε παρακάτω. «Η πιο δημιουργική πράξη που θα αναλάβεις είναι η πράξη για να δημιουργήσεις τον εαυτό σου». Μόνο που ο Ντίπακ Τσόπρα, ο οποίος το είχε ξεφουρνίσει, μιλούσε κυριολεκτικά. Ο Ινδός γιατρός είδε και απόειδε από τα κενά των θετικών επιστημών και έφτιαξε ένα μείγμα των σύγχρονων πρακτικών της ιατρικής με την αρχαία Αϊερβέντα που στηριζόταν στη γνώση της ζωής. Δηλαδή; Τι δηλαδή. Μαζεύανε βοτάνια και μαντζούνια. Τα ανακατεύανε και τα σνιφάρανε, αφού πρώτα αυτοσυγκεντρώνονταν. Ναί, έτσι γνωρίζεις τη ζωή. Και τη ...βλέπεις και την ...ακούς, αν με καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Μιλάμε, επιστημονικώς. Για εναλλακτική ιατρική.
Ετσι που λες με τον Βέλικο τον Παούνοβιτς. Είναι στη φάση που δημιουργεί τον εαυτό του. Κι αυτό μπορεί να γίνει με άκρως δημιουργικό τρόπο στην καμπούρα της Πανάθας. Για να μην το ξεχάσω. Εβαλε στο παιχνίδι και τον Γουίνστον Τσόρτσιλ με την ατάκα «...οι αυτοκρατορίες του μέλλοντος είναι οι αυτοκρατορίες του μυαλού». Δεν θα διαφωνήσω με το μότο, απλώς δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν το έχει πει ο Τσόρτσιλ. Εδώ παραμυθιάζουν τον κόσμο σχεδόν 70 χρόνια πως ξεσόμισε: «Στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σας ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Και μάλιστα πως το πάρλαρε σε ραδιοφωνικό του μήνυμα που ως εκ θαύματος κανείς δεν το άκουσε, όμως όλοι ενημερώθηκαν πως ειπώθηκε.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι αυτή τη στιγμή για τον Παούνοβιτς. Τον μετράω σαν άνθρωπο. Δεν θα ασχοληθώ με τις μαλακίες που γράφουν, ότι δεν έχει εμπειρία από πάγκο. Φυσικά και έχει. Σε όλες τις ομάδες που ανήκε, περισσότερο ήταν στον πάγκο και λιγότερο στον αγωνιστικό χώρο. Ξέρεις τι εμπειρία είναι αυτή; Να παρακολουθείς απ΄ έξω και δίπλα σε διαφορετικούς προπονητές εκατοντάδες αγώνες; Τεράστια, αν μπορείς να διαχειριστείς το θυμό σου που ο πούστης σε άφησε και πάλι εκτός 11άδας. Επομένως, περιμένουμε να τον δούμε στη δράση. Οπως, άλλωσε και οι άνθρωποι της Πανάθας που έξυπνα πήραν έναν προπονητή τον οποιο κανείς δεν μπορεί να τον μετρήσει και ταυτοχρόνως είναι φτηνός. Το πολύ πολύ να βγει μούφα ο τζαμπατζής. Η Πανάθα τι χειρότερο να πάθει, μετά τον αποκλεισμό από κάποια Καμπάλα;
Διαβάστε ακόμα: