Ο ΣΥΛΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΟΝΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Μάρκος Σύλβας είναι, λένε, μέσα στους τρεις καλύτερους προπονητές της αγοράς, με ηλικία κάτω των 40. Μιλάμε για αγορά επειδή το ζήτημα είναι επιχειρηματικό. Κατ' εξοχήν επιχειρηματικό.
Τι είναι ο προπονητής; Μεγαλομέτοχος της ανώνυμης εταιρείας. Άσε τον οπαδό στην εξέδρα που δεν μπορεί, που δεν θέλει να δει την ομάδα του σα μπίζνες. Αυτό δεν είναι κακό. Το κακό είναι ο μεγαλομέτοχος, ο πρόεδρος της ΠΑΕ να μην λειτουργεί σαν επιχειρηματίας.
Σημασία έχει η ηλικία μέχρι 40 χρονών. Όλα έχουν σημασία. Ο 35αρης, ο 40αρης είναι το νέο κύμα. Τα νέα μυαλά. Έχει πάρει την πείρα των προηγούμενων, ανήκει πιο κοντά στην εποχή του και αν είναι ταλαντούχος διαθέτει την ικανότητα να επεξεργαστεί τα πιο χρήσιμα στοιχεία στη δουλειά του.
Ο καλός προπονητής, η αξία προπονητής ανεβάζει την ΠΑΕ. Προσθέτει στην ομάδα, δεν αφαιρεί, ούτε τη μπερδεύει. Τι έχει κάνει ο Σύλβα και θεωρείται πουλαίν. Αστέρι. Υποψήφιος για το πιο σοβαρό, το πιο πρωτάθλημα στη γη, το αγγλικό.
Μεγάλο πρωτάθλημα το ισπανικό, όμως και ολίγον ατραξιόν, ψιλοτσίρκο με τις ανταγωνιστικές Μπαρτσελώνα-Ρεάλ. Το πρωτάθλημα, πρωτάθλημα που στηρίζεται στη διοργάνωση κι όχι στο σταριλίκι των ομάδων και των ποδοσφαιριστών είναι το αγγλικό.
Τι βρήκανε στον Σύλβα και τον προορίζουν για την πρέμιερ ληγκ. Όχι, βέβαια, το 10 στα 10 με τον Ολυμπιακό. Αυτά είναι για τα πρωτοσέλιδα και τους Μάου-Μάου της εξέδρας. Όταν διαβάζουμε τεχνοκρατικά το ποδόσφαιρο δεν στεκόσμαστε ποτέ μόνον στα αποτελέσματα, στις νίκες. Που, βέβαια, εξαρτώνται όχι μόνον από την ίδια την ομάδα, αλλά σε κάποιο άλφα βαθμό από τους αντιπάλους, τη μετριότητα των αντιπάλων.
Άμα δεν είσαι «ειδικός» δεν μπορεί να γνωρίζεις ποια είναι τα συν και τα πλην κάθε επαγγελματία της μπάλλας, προπονητής είναι αυτός, ατζέντης, ποδοσφαιριστής, διοικητικός στους πέντε βασικούς εξωγηπεδικούς τομείς.
Διαβάστε ακόμα: