ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΡΕ, ΓΑΜΩΤΟ!...

 

Έγινε κι αυτό. Η Αλβανία, για δεκαετίες με μόνιμο ρόλο κομπάρσου στο διεθνές ποδόσφαιρο, «πάτησε» σε τελική φάση του ευρωπαϊκού, έστω με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, 24 ομάδων. Το ζήσαμε κι αυτό. Η Ελλαδάρα ομαδάρα πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004, να χάνει δύο φορές από τας Νήσους Φερόε και οι Αλβανοί να μοστράρονται εις τας βιτρίνας των Παρισίων.

Μήπως μας πετάξουν τα μάτια έξω οι γείτονές μας στο Ευρω. Δεν το έχω ως έκπληξη αν πετύχουν πολλά περισσότερα απ' όσο περιμένει ο καθένας.

Θυμάμαι, μετά το 1990, όταν έπεσε το καθεστώς στην Αλβανία, κι ερχόντουσαν ποδοσφαιριστές στις ελληνικές ομάδες. Στη φτήνεια, βέβαια. Μπιρ παρά. Πέραν από την όποια αξία τους την παικτική, ο Αλβανοί δεν είχαν δυνάμεις να βγάλουν τα ενενήντα λεπτά. Γιατί; Δεν ήταν κατάλληλα γυμνασμένοι, αλλά κυρίως ήταν... πεινασμένοι! Για χρόνια ήταν στη δίαιτα, χωρίς πλήρη και σωστή διατροφή.

Η εθνική Αλβανίας δεν έχει προηγούμενα χιλιόμετρα αξιοπρεπούς παρουσίας στο ποδόσφαιρο έξω από τα σύνορά της. Οι παίκτες της, όμως, είναι «θρησκευτικά» προετοιμασμένοι να πεθάνουν στο γήπεδο. Για την τιμή της πατρίδας. Για την Αλβανία, ρε, γαμώτο.

Ας αφήσουμε στην άκρη ότι στο πρώτο ματς, απόψε, κόντρα στην Ελβετία, θα αντιμετωπίσουν Αλβανούς! Παίκτες που γεννήθηκαν στην Ελβετία, αλλά κουβαλάνε ψυχή Αλβανού. Όπως με την εθνική Αλβανίας θα παίξουν ποδοσφαιριστές που προτίμησαν την κανονική πατρίδα, απ 'εκείνη στην οποία ζουν και κάνουν καριέρα.

Κακά σκυλιά είναι οι Αλβανοί. Θα τους δείτε και θα τρομάξετε. Δεν πήραν την πρόκριση για να επιστρέψουν άδειο τραίνο στην Αλβανία. Αν διακριθούν, το ξέρουν ότι θα γίνουν ήρωες. Γι' αυτό, καθόλου υπερβολικό είναι, να πεις ότι έχει μία ιερότητα η συμμετοχή τους στο Ευρώ.

Καμία ομάδα από τις 24 δεν θα παίξει με πατριωτικό φανατισμό, όπως η Αλβανία. Η μεταφυσική δυναμική που δίνει η φανέλα δεν αγνοείται ποτέ. Οι Αλβανοί θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους, αυτό είναι σίγουρο. Το άγνωστο είναι μέχρι πού θα τα καταφέρουν.

Διαβάστε ακόμα:

Η τρομοκρατική οργάνωση του Κούγια