ΞΥΠΝΗΣΤΕ, ΡΕ, ΜΑΡΙΝΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΔΕΣ

πηγή: Intime
 

Πριν από 35 χρόνια είχα προτείνει, με συγκεκριμένο πλάνο, πρωτάθλημα Α' εθνικής με 8 ομάδες. Όχι 16 και 18 που γινόταν, αλλά ούτε 12 και 14. Μελετημένα πράγματα, οι δέκα ομάδες θα ήταν πολλές. Με 10 και 12 ομάδες το πρωτάθλημα δεν θα ήταν πρωτάθλημα. Δεν θα είχε ανταγωνισμό. Τι προέβλεπε το σχέδιό μου;

1. Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, συν Λάρισα και ΟΦΗ, σε πρωτάθλημα «κλειστό», δηλαδή να μην υποβιβάζεται καμία ομάδα, για δύο χρόνια.
2. Αυτό το «σούπερ» πρωτάθλημα, όπως το είχα ονομάσει, με την ισχυροποίησή του, με την αύξηση των εμπορικών του εσόδων, θα έδινε κίνητρο σε υποψήφιους μεγαλομέτοχους. Στη συνέχεια οι ομάδες να γίνουν δέκα (αριθμός 10).
3. Πρωτάθλημα «Α' εθνικής», πάλι με 8 ομάδες, πάλι με τέσσερις γύρους. Ο πρωταθλητής να δικαιούται θέση στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, νυν γιουρόπα ληγκ.

Μην αναφέρω άλλες λεπτομέρειες. Σημασία έχει ότι το πρωτάθλημα από τους μεγαλομέτοχους πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μπίζνες. Αυτό σημαίνει και εξασφαλίζει ποδοσφαιρική υγεία. Και πακέτα από την αγορά στα ταμεία της ΠΑΕ.

Έρχεται η Nova και λέει: Δεν πάει άλλο, το πρωτάθλημά σας, αυτό που λέτε σούπερ ληγκ δεν πουλάει. Μειώστε τις ομάδες σε 12-14 το πολύ. Και ο πρωταθλητής να βγαίνει μετά τα play-off. Και ο πρώτος της βαθμολογίας, δηλαδή, να συμμετέχει στα μπαράζ.

Φοβερό. Το συνδρομητικό κανάλι να... υποδεικνύει στους Μαρινάκηδες και Μελισσανίδηδες ποιο είναι το συμφέρον των εταιρειών τους. Ότι στον Παναθηναϊκό και στον ΠΑΟΚ συμφέρει να παίζει σε πρωτάθλημα που κόβει εισιτήρια, όχι με ΠΑΕ ψοφίμια, με ομάδες χωρίς δικό τους κοινό.

Ήταν 16 οι ομάδες, είχε υποβιβαστεί ο Πανσεραϊκός και ο αρμόδιος υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής, εκ Σερρών, αδελφός του πρωθυπουργού, πρόσταξε την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ «Να γίνουν 18 οι ομάδες». Για να παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία η πατρίδα.

Αυτή ήταν η αντιεπιχειρηματική αντίληψη και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Να... εκπροσωπείται η επαρχία, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Κρήτη κ.λ.π. Σα να βγαίνουν οι ομάδες από... ψηφοφορία. Δημοκρατικά.

Να το ξαναπούμε. Ποδόσφαιρο ίσον μπίζνες. Με πρωτάθλημα ανταγωνιστικό πάει περίπατο το παρασκήνιο και η διαφθορά. Και δεν έχουν δουλειά οι Κοντονήδες, που στο όνομα της παραμύθι φούρναρης εξυγίανσης λαμογιάρουν πολιτικά.

Διαβάστε ακόμα:

Θα αρχίσει τις πλάκες ο Μαρινάκης