Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

 

«Μη ξεχνάς ότι είσαι Αλβανός! Σου ζητάω να παίξεις με την εθνική Αλβανίας, όχι με την ομάδα της δεύτερης πατρίδας σου». Αυτό έλεγε ο προπονητής της εθνικής Αλβανίας για να ψήσει τους ποδοσφαιριστές που είτε γεννήθηκαν στον τόπο των γονιών τους, είτε μεγάλωσαν στη Γερμανία, στην Ελβετία, όπου απλώθηκαν μετά το 1990 οι Αλβανοί.

Φθασμένοι ποδοσφαιριστές, κονομημένοι στο εξωτερικό, ακούνε έναν ξένο άνθρωπο να τους μιλάει με πατριωτικό φανατισμό. «Και δεν μου λες, μίστερ, αν εγώ βοηθήσω την Αλβανία, τι έχει να μου προσφέρει αυτή;».

-Τη φανέλα της! Αυτό έχει να σου προσφέρει η Αλβανία.

Έτσι ξηγιότανε ο «Τζιώνυ», όπως αποκαλούν τον Ιταλό Τζιοβάνι ντε Μπιάζι, τον προπονητή της εθνικής Αλβανίας, προκειμένου αυτός να μαζέψει τους Αλβανούς της διασποράς. Έγινε «Αλβανός», πήρε την υπηκοότητα και αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο των Τιράνων, στο τμήμα κοινωνικών επιστημών.

-Αν είχα Κασάμι, Μπεχράμι, Σακίρι η Αλβανία μέχρι τον τελικό θα έφθανε, λέει ο 60χρονος «Τζιώνυ», που λατρεύεται στην Αλβανία.

Σήμερα κόντρα στην Ρουμανία η Αλβανία παίζει την πρόκριση. Τίποτα ακόμα δεν χάθηκε, παρά τις δύο ήττες. Ελπίδα υπάρχει να μπει στην 16αδα του Ευρω.

«Άτυχη» η Αλβανία στην πρεμιέρα, μπορούσε να ισοφαρίσει 1-1 την ανώτερή της Ελβετία. Στο δεύτερο παιχνίδι πολύ πιο ανεβασμένη δέχθηκε το γκολ στο 90 από την Γαλλία που έκανε στο 96 το 2-0. Οι Αλβανοί είχαν δοκάρι στο 0-0. Την τελευταία τους λέξη θα την πουν σήμερα με τους Ρουμάνους, οι οποίοι έχασαν από Γαλλία και πήραν «Χ» με Ελβετία.

Διαβάστε ακόμα:

Η ξεχωριστή περίπτωση του μεσιέ Παγιέτ