ΠΟΙΟ ΚΟΥΜΠΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ

 

Φοβερό αυτό που διαχρονικά συμβαίνει με την εθνική Αγγλίας. Ήταν, είναι και στους αιώνες θα βρίσκεται στην κορυφή, μέσα στις πρώτες δυνάμεις της μπάλας, όμως... πάντα θα μένει ρέστη στις μεγάλες διοργανώσεις. Είναι στάνταρ! Η Αγγλία δεν θα πάρει το Ευρω 2016. Ούτε στον τελικό θα φτάσει.

Κι όμως! Το κύρος της, η αξιοπιστία της ως εθνικό ποδόσφαιρο δεν κλονίζεται. Ποτέ. Είναι η Αγγλία. Από τότε που βγήκε από τα σύνορά της, που συμμετέχει στα μουντιάλ και κύπελλα Ευρώπης, δικαιώνει την παράδοσή της και την αξία της, όμως μονάχα σε επίπεδο κλαμπ. Όχι με την εθνική της ομάδα. Γιατί;

Πρώτη φορά έλαβε μέρος σε μουντιάλ το 1950 η Αγγλία και έχασε από την ανύπαρκτη ποδοσφαιρικά εθνική των ΗΠΑ. Το σοκ. Σα να ηττήθηκε η Γερμανία από το Λιχτενστάιν και η Ισπανία από τα Νησιά Φερόε.

Μοναδικός τίτλος της Αγγλίας το 1966, όταν πήραν ένα αμφιλεγόμενο μουντιάλ που διοργανώθηκε στον τόπο της. Φιλοξένησε το Ευρω 1996 και πάλι ούτε στον τελικό δεν έφθασε. Είναι πια «θεσμός», η Αγγλία δεν έχει τύχη στα Ευρω και τα μουντιάλ. Γιατί;

Μια Δανία κάποτε θα το πάρει το Ευρω, όπως και μια Ελλάδα. Η Αγγλία, όχι! Δεν έχουν βρει ακόμα το κουμπί. Ποιο είναι το κατάλληλο να το πατήσουν, για να βγει η... χοντρή.

Για αιώνες κυριάρχησαν αποικιοκρατικά στον πλανήτη οι Άγγλοι, οι πρώτοι στον κόσμο που έδωσαν νόημα στην έννοια του κλαμπ, όχι μόνον στο ποδόσφαιρο. Βρετανική αντίληψη είναι η κουλτούρα του κλαμπ. Και στο ποδόσφαιρο τους έβγαινε αυτή η αλαζονεία τους, η επιθετικότητά τους, το προσωπικό τους Εγώ. Δύναμη, ταχύτητα και σέντρες, διότι... βιαζόμαστε να βάλουμε γκολ. Δεν είμαστε β' κατηγορίας άτομα να το ρίξουμε στις πασίτσες, με ποδόσφαιρο οριζόντιο και κωλομπαρίστικο.

Φάγανε τις μάπες τους διεθνώς οι Άγγλοι με το αυτοκρατορικό τους σύνδρομο και υποχρεώθηκαν αυτοί(!) πια να... ακολουθήσουν άλλες σχολές ποδοσφαίρου που δεν αναγνώριζαν. Προσαρμόστηκαν. Πήραν ξένους παικταράδες, ξένους προπονητές. Να, όμως, που ακόμα είναι εκτός κόλπου με την εθνική τους. Πιθανόν να το βρουν. Για να βγει η χοντρή ποιο να πατήσουν κουμπί.

Διαβάστε ακόμα:

Η ξεχωριστή περίπτωση του μεσιέ Παγιέτ