Η «ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΤΙΔΑ» ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΟΛΛΗΣΕ
Κανένας από τους Πορτογάλους προπονητές που ήρθαν στην Ελλάδα δεν είχε να μου πει «κάτι» το ξεχωριστό. Κάτι το πορτογαλέζικο! Τι εννοεί ο παίκτης;
Ο παίκτης εννοεί ότι η Πορτογαλία έχει ταυτότητα στο ποδόσφαιρο. Με μιά λέξη, για να αποφύγουμε τις θεωρίες, το ποδόσφαιρό της ήταν της λατινοαμερικάνικης σχολής. Της αρτίστικης σχολής, με τεχνική και φαντασία. Όχι του βορειοευρωπαϊκού στύλ, με δύναμη και ταχύτητα.
Να, όμως, που οι Πορτογάλοι προπονητές έχουν ξεκόψει από τις ρίζες τους. Έχουν γυρίσει την πλάτη στην παράδοσή τους που είχε κτιστεί με την ιδιαίτερη επαφή τους με την Βραζιλία. Άστρο λαμπρό για τους συνάδελφους συμπατριώτες ο αρχιερέας του ποδοσφαιρικού σκότους, Ζοζέ Μουρίνιο στο όνομα.
Ο πιο πετυχημένος στην Ελλάδα από την Πορτογαλία είναι ο Φερνάντο Σάντος, κατ' εξοχήν αμυντικός προπονητής. Φοβικός. Κακομοίρης. Πάνω απ΄ όλα το αποτέλεσμα, το «Χ», ας κακοποιηθεί το ποδόσφαιρο.
Πιάσε ονόματα Πορτογάλων στο πρωτάθλημά μας. Αποτυχημένοι οι περισσότεροι. Ζεσουάλδο Φερέϊρα, Βίτωρ Πεσέϊρο στον Παναθηναϊκό. Βίτωρ Περέϊρα, Λεονάρντο Ζαρντίμ, Μάρκος Σύλβα, Πάουλο Μπέντο στον Ολυμπιακό. Σέρτζιο Κονσεϊσάο στον ΠΑΟΚ. Κάρλος Καρβάλιαλ, Οράσιο Γκονζάλες στον Αστέρα Τρίπολης. Μανουέλ Μασάδο στον Άρη.
Οι πρώτοι Πορτογάλοι που δούλεψαν ήταν ο Σεβεριάνο Κορέϊρα το 1967 στον Άρη και ο Γκομέζ ντε Φαρία το 1971 στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ποιός ο επόμενος μετά τον Ζοζέ Μοράις της ΑΕΚ.
Διαβάστε ακόμα:
Πορτογάλος ο πρώτος «πονηρός» ξένος προπονητής