ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ, ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ

 

Ολυμπιονίκης ο αθλητής. Στο πιο υψηλό σκαλί του βάθρου. Στο κέντρο η σημαία της χώρας του νικητή, ανάμεσα σ’ εκείνες από τις οποίες προέρχονται οι αθλητές του αργυρού και του χάλκινου μετάλλιου. Δόξα και για τους τρεις, φήμη αλλά και πακέτα. Από χορηγούς και όχι μόνον.

Μετά από κάποιους μήνες, πιθανόν και χρόνια, ο επανέλεγχος των «δειγμάτων» αποδεικνύει ότι οι κάτοχοι των μεταλλίων ήταν ντοπαρισμένοι, Όπως έγινε και με την κυρία Πηγή Δεβετζή, που έχασε το μετάλλιο που «κέρδισε» στους ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου, το 2008.

Τη νίκη, το θαυμασμό, το χειροκρότημα ακολουθεί η ντροπή. Ο δημόσιος διασυρμός. Με τα οικονομικά οφέλη που έκανε παντελόνι ο ντοπέ αθλητής τι γίνεται. Τίποτα. Η ΔΟΕ αφαιρεί το μετάλλιο, όμως ο αθλητής δεν επιστρέφει ό,τι εισέπραξε από το κράτος, ούτε αποζημειώνει τους χορηγούς του.

Η διεθνής διάκριση και με νόμο πλέον επιβραβεύεται από το κράτος. Με μία θέση στο δημόσιο, στα σώματα ασφάλειας μ’ ένα πριμ, ανάλογα με τη θέση που θα πάρει ο αθλητής στους ολυμπιακούς αγώνες. Και τον αυριανό ντοπαρισμένο, πριν αποδειχθεί ότι είχε φαρμακωθεί, θα τον υποδεχθεί τιμητικά ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός.

Και γιατί οι χορηγοί να θέλουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν στον πρωταθλητή; Δεν τα δικαιούνται ακόμα κι αν ο αθλητής, η αθλήτρια διακρίθηκε με ουσίες. Δεν κατάλαβα. Οι χορηγοί δεν αγαπάνε τον αθλητισμό, δεν τους ενδιαφέρει ο αθλητισμός. Δίνουν τα πακέτα μονάχα για να διαφημίσουν το brandname τους. Και πράγματι κάνουν τη δουλειά τους μέχρι που ο ντοπαρισμένος συλληφθεί ντοπαρισμένος.

Κανένας δεν θα θεωρήσει υπόλογο έναντι της καλής κοινωνίας τον χορηγό επειδή έδωσε χρήματα σε ντοπαρισμένο που δεν είχε πάρει ασφαλή μέτρα, για να προστατευθεί στο αντιντόπιγκ κοντρόλ.

Διαβάστε ακόμα:

Αποκάλυψη! Το βαρύ φορτίο του Αλαφούζου