Η ΣΟΦΙΑ ΠΟΥΣΚΑΣ, Η ΜΠΛΟΦΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

 

γράφει ο γιώργος αρκουλής

Πριν αναφερθώ στις χτυπητές αδυναμίες (που δεν θέλει πολύ να οδηγήσουν σε ‘συντρίμμια’) του φετινού Εθνικού σε όλα τα σπορ, να θυμίσω δύο διδακτικές ατάκες που έχουν μείνει στον ποδοσφαιρικό χάρτη αυτού του τόπου. Η πρώτη από τον Φέρεντς Πούσκας, όταν οδηγούσε τον Παναθηναϊκό στα χρόνια της δικτατορίας. Σε κάποιο χαλαρό διάλειμα μετά την προπόνηση, ρώτησε ο Πάντσο τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΟ Βασιλάκη Κωνσταντίνου, αναπληρωματικό τερματοφύλακα τότε (φώτο).

«Μπίλ, τι έχει μέσα της η μπάλα;».

Ο Κωνσταντίνου έβαλε τα γέλια νομίζοντας ότι τον δούλευε ο κόουτς και πέταξε:

«Πλάκα μου κάνεις κύριε Φέρεντς; Αέρα βέβαια».

Με μια ξεγυρισμένη μούντζα (που του είχαν μάθει οι Έλληνες φίλαθλοι…) προς τον παίκτη, ο προπονητής έβαλε λεζάντα λέγοντας:

«Να μπουμπούνα! Μυαλό έχει μέσα της η μπάλα», και ο τερματοφύλακας έμεινε άφωνος.

Περίπου εκείνη την εποχή, η ταπεινότητά μου χρειάστηκε να πάρει συνέντευξη από τον πανίσχυρο (και πανέξυπνο) πρόεδρο του ΠΑΟΚ Γιώργο Παντελάκη, για λογαριασμό της «Ομάδας». Αφού τα είπαμε σε ένα κεντρικό καφενείο του Συντάγματος, σε ερώτηση οφ δε ρέκορντ που λένε οι αγγλομαθείς, ζήτησα από τον παράγοντα να μου αναφέρει, πάνω κάτω, πόσα χρήματα έχει βάλει στον ΠΑΟΚ. Ο Παντελάκης έμπορος ειδών υγιεινής στην λιανική, γέλασε πονηρά και σχεδόν συνωμοτικά μου πέταξε:

«Αγαπητέ μου, βάζω μέθοδο, σκέψη, τόλμη, οργάνωση αλλά από χρήματα ούτε δραχμή. Δεν χρειάζονται, άλλωστε».

Για να αντιληφθούν οι νέοι φίλαθλοι τι σήμαινε Παντελάκης, αρκεί ένα γεγονός πολύ χαρακτηριστικό. Ο Κούδας και οι λοιποί παικταράδες του ΠΑΟΚ είχαν μάθει το ύψος των μισθών και των πριμ που έδιναν στην Αθήνα η διοίκηση του Παναθηναϊκού, ο Μπάρλος και φυσικά ο Γουλανδρής και διαπίστωσαν ότι οι δικές τους αμοιβές δεν άγγιζαν ούτε το 50% των συναδέλφων τους του Λεκανοπεδίου. Πήγε λοιπόν μια επιτροπή παικτών να συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο. Του ζήτησαν ίδιες αμοιβές με τους ‘τρεις’ του ΠΟΚ.

Ο Παντελάκης, ψύχραιμος σαν χαρτοπαίκτης που γνωρίζει καλά την μπλόφα συμφώνησε, αλλά με έναν όρο: «Θα πάρετε τα ίδια, μόνο αν μου υπογράψετε ότι θα φέρετε στο ταμείο ίδιες εισπράξεις με αυτές των αντιπάλων σας».

Ο Κούδας συμφώνησε, το είπε στους συμπαίκτες του, υπέγραψαν και όλα ηρέμησαν, περιμένοντας αύξηση αποδοχών. Όμως, κατόπιν ώριμης συζήτησης μεταξύ τους, οι μαχητές διαπίστωσαν την γκάφα τους και την σπουδαία μπλόφα του προέδρου. Διότι, με την Τούμπα στα μέσα της δεκαετίας του 1960 να έχει χωρητικότητα το πολύ δώδεκα χιλιάδων θεατών, ήταν αδύνατο να πλησιάσουν σε εισιτήρια τα μεγάλα γήπεδα όπως ήταν το ‘Καραϊσκάκη’, η Νέα Φιλαδέλφεια και η Λεωφόρος (των 25.000 θεατών τότε).

ΠΗΓΗ ZOUGLA.GR