ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

 

Αξίζει να θυμηθούμε το πέρασμα από τη ζωή και το χώρο του ποδοσφαίρου του Μάκη Ψωμιάδη, που πέθανε στα 61 του, σα σήμερα 6 Ιανουαρίου, το 2016. Μνήμη Μάκη σημαίνει υπενθύμιση, σε ποια κοινωνία κυκλοφορούμε και πόσο σάπια είναι τα σαλιαρίσματα για εξυγίανση και κάθαρση. Τους ξεφτύλιζε ο Μάκαρος. Άτομο πασίγνωστο, όχι μονάχα στην ποδοσφαιρική Ελλάδα ο Ψωμιάδης. Μια ζωή έτοιμο σενάριο για κινηματογραφική ταινία. Πολύ πριν γίνει πρόεδρος στην ερασιτεχνική ΑΕΚ το 1988, είχε λατρέψει την εν γένει παράνομη δραστηριότητα. Είχε, άλλωστε, κατηγορηθεί ο μακαρίτης για όλο το πάνθεον των αδικημάτων.

Δεν είναι υπερβολικός κάποιος αν πει ότι το ποινικό μητρώο του Big Mac χρειαζόταν μια νταλίκα για να το κουβαλήσεις. Λαθρεμπόριο χρυσού, πλαστογραφίες δημοσίων εγγράφων, προστασία νυχτερινών μαγαζιών, παράνομη οπλοκατοχή, εκβιασμοί, απαγωγές, αλλοιώσεις ποδοσφαιρικών αγώνων, δωροδοκίες. Μην αφήσουμε εκτός μπάτζετ το διεθνές ένταλμα της Ιντερπόλ.

Πολυσχιδής και η επιχειρηματική δράση του «Αγαπούλα» Μάκη Ψωμιάδη, γιού ιερέα. Ο ίδιος ο πανύψηλος μυστακοφόρος ήταν θρήσκος άνθρωπος με κομποσκοίνι στο χέρι, με εικονίσματα στην τσέπη. Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι δεν ήταν αυτός, ο Μάκης, ο Χρυσόστομος Ψωμιάδης που με «στολή» παπά έκανε και τον βασανιστή στο ΕΑΤ- ΕΣΑ την περίοδο της δικτατορίας, αλλά άλλος Ψωμιάδης, ένας ξάδελφος του.

Τα ελληνικά δικαστήρια και το εγχώριο ποδόσφαιρο έχασαν μια εμβληματική φιγούρα, τον Μάκη Ψωμιάδη, που προδόθηκε από την καρδιά του. Σε λίγες μέρες ήταν προγραμματισμένη επέμβαση αλλαγής βαλβίδας στην καρδιά του. Η κηδεία του έγινε στην εκκλησία της Νέας Φιλαδέλφειας που λειτουργούσε ο πατέρας του.

Ο Μάκης Ψωμιάδης μπήκε πρώτα στο μπάσκετ της ΑΕΚ και μετά μπερδεύτηκε μόνο με το ποδόσφαιρο, τις ΠΑΕ ΑΕΚ, Εθνικό, Ακράτητο, Καβάλα.

Ποιος είναι σε θέση να δώσει απάντηση στο μέγα ερώτημα που για χρόνια… προβλημάτιζε τον κόσμο και τον υπόκοσμο της Ελλάδος. Γιατί ο Μακης Ψωμιάδης, κυκλοφορούσε ελεύθερος παρά τις τόσες καταδίκες του, μέχρι που τον μπαγλάρωσαν στα Σκόπια, ενώ έπινε αμέριμνος τον καφέ του. Είναι αυτό ένα «άλυτο» μυστήριο.

Να αρπάει την καμπάνα ο κατηγορούμενος, την ποινή φυλάκισης, και ο Μάκης Ψωμιάδης να μη ξέρει τι θα πει… κελί στη μπουζού. Πολλά και διάφορα ακουγόντουσαν, όμως πέρα από μυθιστορίες και ακρότητες ποιος θα εξηγήσει το φαινόμενο Big Mac.

Έγινε ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικών ομάδων, αλόγων στον ιππόδρομο, νυχτερινών κέντρων, ένα σωρό άλλα. Μέχρι και εκδότης καθημερινής πολιτικής (!) εφημερίδας έγινε ο Μάκης Ψωμιάδης.
Στην εφημερίδα του, μάλιστα, «Το Όνομα» το όνομά της, είχε κατηγορήσει με πρωτοσέλιδα τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη ότι είχε πάρει μίζες από τους Γερμανούς για την κατασκευή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλο». Ο «Αγαπούλας» έφαγε 12 χρόνια φυλακή αλλά ούτε και γι' αυτό γνώρισε, έστω μία μια μέρα, τον Κορυδαλλό.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣΥΝΗΣ Ο ΕΟΥΣΕΜΠΙΟ