...ΜΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΡ ΣΤΑΝ

 

Στην κηδεία του πήγαν 100.000 άνθρωποι. Στον ανδριάντα του, έξω από το γήπεδο της Στόουκ Σίτυ αναγράφεται: «Το όνομά του συμβολίζει την ομορφιά του παιχνιδιού, διαχρονική και παγκόσμια η φήμη του, το αθλητικό πνεύμα και η κοσμιότητά του αναγνωρισμένα διεθνώς. Ένας μαγικός ποδοσφαιριστής από την ανθρωπότητα για την ανθρωπότητα».

Η πρώτη Φεβρουαρίου σα σήμερα έχει καθιερωθεί, ανεπίσημα βέβαια, ως “Ημέρα Σερ Stanley Matthews”. Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα στην Αγγλία πρώτη Φεβρουαρίου, ημέρα γέννησης του πρώτου ποδοσφαιριστή που πήρε τον τίτλο Σερ, οι εργαζόμενοι, όσοι το επιθυμούν, αγοράζουν τη φανέλα με το Νο 7 για να ενισχυθεί το ίδρυμα Σερ Στάνλεϋ Μάθιους, που προσφέρει ευκαιρίες σε νέους μη προνομιούχους της περιφέρειας Στόουκ. Το σύνθημα είναι “Φόρεσέ την με υπερηφάνεια για τον Σερ Σταν”.

Ποδοσφαιριστής και τιμήθηκε με τον τίτλο Σερ; Το διαβάζαμε πιτσιρικάδες και το πρώτο που σκεπτόμασταν ήταν πως η Αγγλία είναι ένας άλλος κόσμος... Όπως ήταν παραμυθένιο στη σκέψη μας το γεγονός ότι ένας ποδοσφαιριστής έπαιζε μπάλα με κοντό σωβρακάκι μέχρι τα 50 του χρόνια. Πήρε το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας με την Στόουκ Σίτυ στα 47 του αφού είχε απουσιάσει από τα γήπεδα για ένα χρόνο λόγω τραυματισμού. Υποχρεώθηκε να... διακόψει την καριέρα του, γιατί υπέφερε στο πόδι, αλλά τη μπάλα... δεν την σταμάτησε. Έπαιξε μέχρι τα 55 στην Χιμπέρνιαν Μάλτας και σ' άλλες ομάδες για άλλα πέντε χρόνια!

Ποτέ δεν τιμωρήθηκε! Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που χρίστηκε Σερ, μάλιστα κι όταν ήταν εν ενεργεία, το 1957, στα 42 του χρόνια! Είναι μέχρι σήμερα και θα είναι στους αιώνες ''ο πιο ηλικιωμένος ποδοσφαιριστής'' που έπαιξε στην Α' κατηγορία, μέχρι 41 χρονών. Ο πρώτος επίσης που βραβεύθηκε με τη “Χρυσή Μπάλα”.

Γεννήθηκε από πατέρα πυγμάχο, είχε άλλα τρία αδέλφια. Υπέγραψε στα 17 του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Στόουκ. “Ο μάγος της ντρίμπλας”. Ο χορτοφάγος. Το Νο 7, δεξί εξτρέμ. Ο αιώνιος Σερ Στάνλεϋ Μάθιους.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ!