Ο ΒΟΡΡΑΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ, Ο ΝΟΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Φύγανε κάποιοι παράγοντες από την Μίλαν και έφτιαξαν την Ίντερ στο Μιλάνο. Και η μεγάλη και δυνατή πόλη του ιταλικού βορρά γέννησε δύο ποδοσφαιρικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Μίλησαν οι άγραφοι νόμοι της ζωής. Μίλησε ο κόσμος της πραγματικότητας. Η Μίλαν είχε ανάγκη μια ανταγωνίστρια. Το ίδιο και η Ίντερ, άλλωστε. Ποτέ, όμως, δεν θα έφθαναν να δεσπόζουν στην Ιταλία οι δύο αυτές ομάδες αν ο βορράς στην Ιταλία δεν ήταν οικονομικά εύρωστος. Με διαφορά από τον ιταλικό νότο.

Δυσαρεστημένοι παράγοντες απομακρύνθηκαν από μια ομάδα και ίδρυσαν μια άλλη, Η μία ομάδα γεννάει μία ακόμα, επειδή στους αιώνες παίζει το προσωπικό γαμώτο. Έτσι έγινε και στον ελληνικό βορρά. Άτομα από ένα σωματείο έφυγαν ή τους έδιωξαν και έφτιαξαν άλλο μαγαζί απέναντι. Απόλλων Καλαμαριάς, ΠΑΟΚ, Μακεδονικός, Θερμαϊκός, Ηρακλής, Άρης. Μόνο που ο ελληνικός βορράς ποδοσφαιρικά κυκλοφορεί στη σκιά του νότου, για να κάνουμε ταμείο.

Αυτός που «ηγήθηκε» της παρέας των οπαδών της Μίλαν να εγκαταλείψουν την ομάδα και να φτιάξουν μια άλλη ήταν ο Ελληνοβενετσιάνος επιχειρηματίας Γιάννης Παραμυθιώτης. Την νέα ομάδα την είπαν Internazionalle, δηλαδή «Διεθνή» και της έδωσαν το γαλάζιο και το μαύρο. Γι' αυτό οι οπαδοί της αποκαλούνται νερατζούρι (nerazzurri, μαυρογαλάζιοι).

Η Μίλαν είχε ιδιοκτήτη τον δεξιό μεγιστάνα Σύλβιο Μπερλουσκόνι, η Ίντερ τον κεντροαριστερό πετρελαιοβομήχανο Μάσιμο Μοράτι που έγινε αφεντικό αφού πρόεδρος της ομάδας ήταν για 17 χρόνια ο πατέρας του Άντζελο. Είναι η μόνη ομάδα της Ιταλίας η Ίντερ που δεν υποβιβάστηκε ποτέ. Τη φανέλα της έχουν φορέσει τρεις Έλληνες. Λάμπρος Χούτος, Γρηγόρης Γεωργάτος, Γιώργος Καραγκούνης.

Οι αράδες αυτές με αφορμή ότι σα σήμερα 9 Μαρτίου, το 1908, ιδρύθηκε η Ίντερ (στη φωτό ο αρχηγός της Ιντερ Σάντρο Ματσόλα με τον αρχηγό της ΑΕΚ Μίμη Παπαϊώαννου από αγώνα των δυο ομάδων στο Σαν Σίρο για το κύπελλο Πρωταθλητριών τη σαιζόν 1971-72).

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ, ΜΕΤΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ