ΤΟ ''ΛΑΜΠΕΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ'' ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ''ΜΑΥΡΟΥ ΓΕΡΑΚΙΟΥ''

 

Ίσως είναι ο μεγαλύτερος αθλητής στην Ιστορία των ολυμπιακών αγώνων. Λέμε «ίσως» διότι δεν είναι δυνατή η εκτίμηση, όπως και η σύγκριση, μάλιστα αθλητών διαφορετικών εποχών, αλλά και διαφορετικών αθλημάτων. Ο ινδιάνος Τζαίημς Φράνσις Θορπ, ο θρυλικός Τζίμυ Θορπ, ήταν ο Αθλητής, με άλφα κεφαλαίο. Σε όποιο αγώνισμα θες, σε όποιο άθλημα. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία κανείς να αντιληφθεί τα προσόντα και τις αρετές του όταν κέρδιζε εύκολα στο μήκος και στο ύψος, στο δίσκο και το ακόντιο, στα εμπόδια, κι έπαιζε μπάσκετ, ράγκμπυ, μπαίηζμπωλ, ό,τι θες.

Ο Τζίμυ Θορπ γεννήθηκε στις 28 Μαΐου το 1888 και το ινδιάνικο όνομα του Ουά Τα Χακ σημαίνει «Λαμπερό μονοπάτι». Στο δωμάτιο που η μάνα του τον γέννησε είχαν μπει ακτίνες ηλίου και γι' αυτό ο εγγονός του «Μαύρου Γερακιού» πήρε το όνομα «Φωτεινό Μονοπάτι». Μάνα ινδιάνα από πατέρα Ιρλανδό και γιαγιά από πατέρα Γάλλο. Τα χρόνια εκείνα οι λευκοί βίαζαν τις ινδιάνες. Ο πατέρας του Τζίμυ ήταν λευκός, Καυκάσιος.

Καμία σχέση με αθλητισμό ο Τζίμυ μέχρι τα 19 του. Πρώτη φορά στη ζωή του είδε κάποιους να πηδάνε ύψος και τους κέρδισε με άλμα 1μ.75 χωρίς να βγάλει τα παπούτσια και τα ρούχα του. Την άνοιξη του 1912 άρχισε να προπονείται εν όψει των ολυμπιακών αγώνων της ίδιας χρονιάς στη Σουηδία. Τέταρτος στο ύψος, έβδομος στο μήκος, χρυσό μετάλλιο στο πένταθλο και στο δέκαθλο. Η επιστροφή στην Αμερική σκέτη αποθέωση. «Δεν καταλαβαίνω πώς ένας τύπος σαν κι εμένα έχει τόσους πολλούς φίλους... » απόρησε ο Ινδιάνος για τον κόσμο που τον χειροκροτούσε.

Διαπιστώθηκε ότι είχε πάρει 25 δολάρια ως επαγγελματίας στο ράγκμπυ πριν τους ολυμπιακούς και του αφαίρεσαν τα δύο χρυσά μετάλλια. Η ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ το ζήτησε από την ΔΟΕ! «Ένα ινδιανόπουλο είμαι, δεν ήξερα ότι ήταν παράνομο» απολογήθηκε ο Τζίμυ. Οι δύο αθλητές που πήραν το αργυρό μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες, στο πένταθλο και το δέκαθλο, ποτέ δεν δέχθηκαν την πρώτη θέση. «Το χρυσό ανήκει στον Τζίμυ Θορπ».

Ο Θορπ πέθανε από καρκίνο στα 65 του, σα σήμερα 28 Μαρτίου το 1953, και μετά το θάνατό του, το 1982 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή του επέστρεψε τα δυο χρυσά μετάλλια. Η ζωή του έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ.

Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα, της πατρώας γης του Θορπ, αρνήθηκε να φτιάξει μνημείο προς τιμήν του. Η τελευταία γυναίκα του πάμπτωχου στα τελευταία του Ινδιάνου έκανε ένα deal με δύο πόλεις της Πενσυλβάνια να αγοράσουν τα οστά του αθληταρά Τζίμυ Θορπ. Οι δύο πόλεις ενώθηκαν σε μία,και λέγονται «Τζίμυ Θορπ».

Διαβάστε ακόμα:

ΒΑΡΥΜΑΓΚΑΣ ΝΤΑΙΦΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΕΝΤΕΤΕΣ