ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΧΙΤΛΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

 

Έχει μείνει η ξεφτύλα που έπαθε ο Χίτλερ όταν στο Βερολίνο, στους ολυμπιακούς αγώνες του 1936, ένας νέγρος κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια. Ποια ανωτερότητα της αρείας φυλής όταν όχι κάποιος λευκός, αλλά ένα “κατακάθι”, όπως έτσι έλεγε κάθε μαύρο ο καγκελάριος της Γερμανίας, έδειχνε στον αθλητισμό, στον ανταγωνισμό, την φυλετική του υπεροχή.

Μόνον ο ναζιστής Χίτλερ ήταν ρατσιστής; Δεν πήγαινε πίσω ο δημοκράτης Θόδωρος Ρούζβελτ, ο μέγας πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ούτε ένα τηλεγράφημα συγχαρητήριο δεν έστειλε στον υπερνικητή Τζέσυ Όουενς. Αν ήταν λευκός ο τετράκις ολυμπιονίκης σίγουρα θα τον προσκαλούσε και στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζαίημς Κλήβελαντ Όουενς, που γεννήθηκε 12 Σεπτεμβρίου 1913 και πέθανε σα σήμερα 31 Μαρτίου, το 1980, καταρρίπτει τρία παγκόσμια ρεκόρ και ισοφαρίζει ένα τέταρτο. Το 1935. Η πατρίδα του, όμως, αναδεικνύει καλύτερο αθλητή της χρονιάς κάποιον από το γκολφ. Το 1936, 4 χρυσά στους ολυμπιακούς και η ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ βγάζει αθλητή της χρονιάς έναν δεκαθλητή.

Χίτλερ στην Ευρώπη, αλλά και φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική. Τι περισσότερο να περίμενε ο Τζέσυ, ένας εγγονός σκλάβων, που είχαν έρθει από την Αφρική. Στα 8 του χρόνια, όπως ο πατέρας του, δούλευε στις φυτείες μπαμπακιού της Αλαμπάμα.

Έγινε θρύλος ο Όουενς μετά το 1936. Άτομο με ανθρώπινες αδυναμίες, όμως. Ερωτοτροπούσε με λευκές, πολλές γκόμενες, και επιδεικτικά, προκλητικά. Αχώριστος σύντροφος του το τσιγάρο, άλλωστε απ' αυτό πήγε μόλις στα 67 του χρόνια.

Για να κονομήσει ο Τζέσυ, λάθος στην Ελλάδα τον λένε Τζέσε, έγινε επαγγελματίας μετά το θρίαμβό του στους ολυμπιακούς του 1936. Έτρεχε στην κόντρα με άλογα, με σκυλιά, με μοτοσυκλέτες. Μ' άλλους αθλητές που ξεκίναγαν 10-15 μέτρα πιο μπροστά του στο κατοστάρι. Αυτά στην Αμερική όπου όλα είναι μπίζνες.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΙΒΑΝ Η… ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ