ΑΠΟΤΥΧΥΜΕΝΟΣ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

 

Από το καλοκαίρι του 2010 αφεντικό στον Ολυμπιακό είναι ο 50χρονος εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης. Κάθε χρόνο παίρνει το πρωτάθλημα. Επτά στα επτά. Το ‘χασε μόνο φέτος. Κι όμως, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν είναι πετυχημένος. Ως τέτοιος θα κριθεί μονάχα με οπαδικά και αντιποδοσφαιρικά κριτήρια.

Αλήθεια, τι θα πει επιτυχία για έναν ποδοσφαιρικό επιχειρηματία. Αντιληπτό ότι η κουβέντα είναι στο γήπεδο της σοβαρότητας και της ουσίας, όχι του καφενείου και του πεζοδρομίου. Ο Μαρινάκης, όπως κάθε μεγαλομέτοχος ποδοσφαιρικής εταιρείας, σε ακαδημαϊκού τύπου συζήτηση αντιμετωπίζεται ως μπίζνεσμαν, όχι ως… «ηγέτης του λαού» της ομάδας. Ξεχνάμε, λοιπόν, τις πρωτοσέλιδες ανοησίες.

Επιτυχία του κάθε Μαρινάκη δεν είναι να κερδίζει δημοσιότητα, είτε διαφημιζόμενος, είτε διασυρόμενος. Επιτυχία είναι να παρουσιάζει καλό προϊόν, δηλαδή ομάδα αξίας για χειροκρότημα. Και να εμφανίζει κερδοφορία η ΠΑΕ.

Αυτά τα δύο περιμένει το ποδόσφαιρο από τον κάθε παετζή. Δεν είναι επιτυχία να πάρει η ομάδα το πρωτάθλημα αν οι αντίπαλοι υποφέρουν από οικονομική η αγωνιστική παραπληγία. Αν ο πρόεδρος της πρωταθλήτριας έχει στο τσεπάκι του διαιτητές και δικαστές, καθώς και άλλους μεγαλομετόχους ΠΑΕ.

Ο Μαρινάκης πήρε επτά πρωταθλήματα σερί με προβληματικούς αντιπάλους. Ποτέ δεν ενήργησε ορθολογικά στο κτίσιμο της ομάδας. Δεν το επιδίωξε, άλλωστε. Κάθε χρόνο, κάθε έξι μήνες για άλλους λόγους, εξωαγωνιστικούς, έδιωχνε και έπαιρνε μαζικά παίκτες.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η ΠΑΕ ξεκινάει από τον προπονητή. Μετά το αφεντικό, τον Μαριμνάκη ή τον Μελισσανίδη και Σαββίδη, το Νο1 πρόσωπο είναι ο προπονητής. Ο απόλυτος τυχοδιωκτισμός που χαρακτηρίζει όλα τα αφεντικά των ντόπιων ΠΑΕ καταδεικνύεται στην επιλογή (;) προπονητών.

Ο Μαρινάκης στα 8 χρόνια από τότε που εξαγόρασε την ΠΑΕ έκανε 16(!) αλλαγές προπονητών. Πώς να πεις πετυχημένο τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ που αλλάζει τον προπονητή και τέσσερις και πέντε φορές τη σαιζόν. Πώς να αποκτήσει κορμό και κλαδιά με στολίδια η ομάδα όταν κάθε 3-4 μήνες ένας άλλος κηπουρός αρχίζει το δικό του σκάλισμα, πότισμα, κλάδεμα κ.λ.π.


Διαβάστε ακόμα:

ΜΗ ΦΑΣ ΤΗΝ ΕΝΕΣΗ ΣΤΟ ΜΠΡΑΤΣΟ