ΓΙΑΤΙ Ο ΣΑΡΑΒΑΚΟΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ, ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΕ ΑΕΚ

 

Τελικός κυπέλλου Ελλάδος στο ΟΑΚΑ, μπροστά σε 63.000 θεατές. Ναι, κάποτε, μόλις στον περασμένο αιώνα ο κόσμος γέμιζε τα γήπεδα, ακόμα και το ολυμπιακό στάδιο. Στο 6 κιόλας ο Δημήτρης Σαραβάκος με τη φανέλα της ΑΕΚ κερδίζει πέναλτυ σε βάρος της πρώην ομάδας του, του Παναθηναϊκού και ως σωστός επαγγελματίας θέλει να σκοράρει διότι αυτός ανέλαβε να εκτελέσει το στημένο σουτ από την άσπρη βούλα. Ο Σαραβάκος, ο παίκτης- σημαία του Παναθηναϊκού, στέλνει τη μπάλα άουτ. Αστοχία.

Εκείνος ο τελικός του 1995, σα σήμερα 19 Απριλίου, πέρασε στην Ιστορία και για το χαμένο πέναλτυ του Σαραβάκου και για το πέναλτυ στην παράταση, συγκεκριμένα στο 118, υπέρ του Παναθηναϊκού από τον διαιτητή Φίλιππο Μπάκα, ο οποίος στην επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη σακατεύθηκε στο ξύλο από αγνώστους βέβαια.

Για δεύτερη κολλητή σαιζόν βρέθηκαν αντίπαλοι σε τελικό κυπέλλου ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Στις 20 Απριλίου 1994 με διαιτητή τον Γιάννη Σπάθα οι δύο αντίπαλοι προπονητές Ρότσα και Μπάγεβιτς, ήλθαν ισόπαλοι 3-3. Τελικά, μετά την παράταση οι πράσινοι σήκωσαν την κούπα στα πέναλτυ 4-2. Ο Σαραβάκος, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού δεν σκόραρε, τα γκολ πέτυχαν δύο ο Βαζέχα και ο Μάρκος, από την ΑΕΚ δύο ο Αλεξανδρής και Δημητριάδης.

Πώς, όμως, ο Σαραβάκος ο λατρεμένος των οπαδών του Παναθηναϊκού βρέθηκε στην ΑΕΚ, μία μεταγραφή που είχε σοκάρει; Ο ίδιος, που είχε επίσης μια περιπετειώδη μεταγραφή δέκα χρόνια πριν από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό, είχε πει στον δημοσιογράφο Μένιο Σακελαρόπουλο:

«Έληξε το συμβόλαιό μου και ουδείς από τον Παναθηναϊκό, καλοκαίρι του 1994, είχε έρθει να μου πει κάτι. Σα να μην υπήρχα! Καμία πρόταση. Καμία προσφορά. Μόνο εκείνο το τυπικό, αν θέλω να ανανεώσω το συμβόλαιο, δηλαδή ένα ποσό 17,5 εκ. δραχμές (κοντά στα 51.000 ευρώ). Ένοιωσα ράκος. Σαν άδειο τσουβάλι. Σκέφθηκα να σταματήσω το ποδόσφαιρο μετά το μουντιάλ της Αμερικής...».

Τελικά, ο Σαραβάκος που πλέον αισθανόταν ξένο σώμα στον Παναθηναϊκό επί Γιώργου Βαρδινογιάννη δεν κρέμασε τα παπούτσια του. Ο ίδιος λέει στον Σακελαρόπουλλο τι συνέβη: «Με πήρε τηλέφωνο ο Μελισσανίδης, ο πρόεδρος της ΑΕΚ και μου είπε ότι με πιστεύει, ότι με θέλει πολύ. Του ζήτησα να ακούσω και τη γνώμη του Μπάγεβιτς, διότι δεν άντεχα άλλη ταπείνωση, όπως από τον Οσίμ. Οι Μελισσανίδης και Μπάγεβιτς μου φέρθηκαν άψογα κι έτσι έφυγα από τον Παναθηναϊκό που δεν έκανε καν μία κίνηση να παραμείνω...».

Τον τελικό του 1995, σα σήμερα στις 19 Απριλίου, πήρε 1-0 ο Παναθηναϊκός με πέναλτυ του Βαζέχα στο 118. Αμέσως μετά το πέναλτυ ο Μπάκας έδειξε κόκκινη κάρτα στους Μιχάλη Βλάχο και Στέλιο Μανωλά. Ο ξυλοδαρμός του διαιτητή είχε γίνει πρώτο θέμα στα κανάλια.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ!