Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΙΒΙΤΣΑ ΟΣΙΜ

 

Χάνει ο Παναθηναϊκός με 2-0 στη Θεσαλονίκη από τον Ηρακλή αλλά, τελικά, κερδίζει 3-2. Τι θα μας πει ο προπονητής; Ότι αξίζαμε τη νίκη. Ότι κερδίσαμε δίκαια. Ότι είμασταν καλύτεροι. Πιθανόν να πει Έτσι το ήθελε η Παναγία, ο άγιος Φανούριος, η οσία Πουλχερία.

Για το 2-0 που έγινε 2-3 ο προπονητής του Παναθηναϊκού, όπως οι δημοσιογράφοι έγραψαν, είπε «Πόρνη μπάλα!». Κι όποιος δεν γνωρίζει τι εστί ο Βόσνιος Ίβιτσα Όσιμ θα σκεφθεί ότι πράγματι δεν θα μιλούσε έτσι ένας προπονητής. Ένας άνθρωπος της δουλειάς. Θα απέδιδε τη νίκη, την ανατροπή του σκορ στην ανωτερότητα της ομάδας του, στη δικαίωση της παρουσίας του στον πάγκο. Στα γνωστά σάπια των προπονητών.

Ο Ίβιτσα Όσιμ, όμως, ένας πράγματι φιλόσοφος του ποδοσφαίρου, είπε τη μεγάλη κουβέντα, που όμως δεν την απέδωσαν σωστά οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Ο ίδιος διευκρίνισε:

-Ποτέ δεν είπα ότι η μπάλα είναι πόρνη. Είπα ότι η μπάλα είναι πουτάνα.
Στις 30 Μαϊου 1992 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έπαυσε από προπονητή τον πετυχημένο και ολότελα νορμάλ άνθρωπο Βασίλη Δανιήλ κι έδωσε την ομάδα στον οραματιστή και προβληματικό στη συμπεριφορά Ίβιτσα Όσιμ. Περίεργη απόφαση. Ο ''ρεαλιστής'' θα σκεφτεί: ''Τι να τον κάνεις τον φιλόσοφο και στοχαστή του ποδοσφαίρου, τον μεταρρυθμιστή και διανοητή, όταν τον θέλεις να παράγει δουλειά, να έχει άμεσο έλεγχο στην ομάδα κι όχι αυτός να ζει στον δικό του κόσμο. Έναν τέτοιο άνθρωπο, που δεν είναι σε θέση να κουμαντάρει ούτε τον ίδιον του τον εαυτό, ίσως γιατί του αρέσει το ποτό, τον έχεις δίπλα σου, τον κάνεις παρέα, όμως δεν του παραδίνεις την υπευθυνότητα στα αποδυτήρια''.

Το 2009 ήταν προπονητής της εθνικής Ιαπωνίας ο 1μ.90 Ίβιτσα Όσιμ και όπως αναμενόταν κάποια στιγμή κατέρρευσε. Τον πήγαν σηκωτό στο νοσοκομείο και αφού του έκαναν το σέρβις στην εντατική του λέει ο δόκτωρ: «Θα ζήσεις, όμως θα χρειαστεί να αλλάξεις ζωή...».

-Ε, αφού θα ζήσω, γιατρέ, να το γιορτάσουμε, να ανοίξουμε... σαμπάνια!».
Δεν έχασε το αφρώδες χιούμορ του. Ζήτησε αφρώδη οίνο, όχι βότκα και ουίσκυ ο αθεόφοβος. Γεννήθηκε το 1941, σα σήμερα 6 Μαίου, έπαιξε στην Ζελεζνιτσάρ, ήταν στον τελικό του Ευρώ του 1968 με την εθνική Γιουγκοσλαβίας. Και προπονητής της εθνικής Γιουγκοσλαβίας στο μουντιάλ της Ιταλίας, το 1990. Έπαθε εγκεφαλικό το Νοέμβριο του 2017.

Ο στόμας ο Όσιμ. Χαρισματικές, αβανταδόρικες ατάκες και όποιον πάρει ο χάρος. «Ο πρόεδρος μου ζητάει να χρησιμοποιώ τον Μπορέλι, άρα ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είναι καλύτερος προπονητής από μένα». ''Όποτε πήγαινα στη σύσκεψη με τα αφεντικά, Γιώργο, Βαρδή και Θόδωρο Βαρδινογιάννη, ένοιωθα πως θα στηθώ μπροστά στο απόσπασμα''.

Για δυο περίπου χρόνια, όπως παραδέχθηκε, ο Όσιμ πέρασε ζωή χαρισάμενη στην Αθήνα, όμως είχε παράπονα από τα μήντια, που τον... έστηναν. Ότι με στημένες εκπομπές ράδια και κανάλια του έκαναν κριτική. Και με κατευθυνόμενα ρεπορτάζ στις φυλλάδες.

Δεν είχε πρόβλημα να απαξιώνει παίκτες του Παναθηναϊκού, μάλιστα διεθνείς όπως τους Σαραβάκο, Αποστολάκη. Να παρομοιάζει π.χ. μίνι κούπερ τον Παναθηναϊκό και μερσεντές την ΑΕΚ. Κι όμως, τέτοιους προπονητές σαν τον ξεχωριστό Όσιμ, επίτιμο πρόεδρο της ΕΠΟ της Βοσνίας σήμερα, έχει ανάγκη το show που λέγεται ποδόσφαιρο. Άτομα που προκαλούν, που δίνουν τροφή για αντιπαραθέσεις, που βάζουν την... πουτάνα μπάλα και στη σέντρα άλλων γηπέδων, μακριά από το ποδοσφαιρικό.
Με την ευκαιρία. Την εποχή που ήρθε στον Παναθηναϊκό ο πολυσυζητημένος με τις... «ιδιαιτερότητες» του Όσιμ γινόταν ο πόλεμος στα Βαλκάνια. Σφαγές αμάχων. Ένας ακόμα άνευ ορίων εκτροχιασμός του ανθρώπου, που έφτασε στα άκρα για λόγους υποτίθεται πολιτικούς, θρησκευτικούς, πατριωτικούς. Τελος πάντων, ο προπονητής ήθελε να φέρει την σύζυγό του στην Ελλάδα. Οι Βαρδινογιάννηδες δεν έμειναν ασυγκίνητοι στην επιθυμία του. Πώς, όμως, να γινόταν το έργο σ’ ένα τόπο ίδιο κόλαση. Βιετνάμ σκέτο. Κι όμως έγινε. Αν είναι δυνατόν! Στρατιωτικό αεροπλάνο, ένα C-130, σηκώθηκε από την Ελλάδα για πάρτη του Όσιμ. Με δύο πεζοναύτες μέσα!

Μία τέτοια πτήση δικαιολογείται μονάχα για ανθρωπιστική βοήθεια, όχι για προσωπικούς λόγους κάποιου, όποιος κι αν είναι αυτός. Πως τα κατάφεραν αυτοί οι Βαρδινογιαννηδες, τα αφεντικά του Βόσνιου, είναι ένα θέμα ας το κρατήσουμε στην καβάτζα. Όπως και να 'χει το γεγονός από μόνο του αποτελεί μία ''επίδειξη'' της οικογένειας για τα ''περάσματά'' της στον κρατικό μηχανισμό.

Την βρήκανε την γυναίκα του Όσιμ. Η οποία, όμως, δεν... ήθελε να μετακινηθεί στην Ελλάδα! Αρνήθηκε να συναντηθεί με τον σύζυγό της. Μην πούμε για ποιο λόγο η κυρία δεν γούσταρε να στερηθεί την παρέα της στην πατρίδα, μάλιστα σε εμπόλεμη περιοχή. Πρόβλημα. Το πρόβλημα! Με τι καρδιά να πουν την αλήθεια οι Βαρδινογιάννηδες στον Όσιμ. Ότι «Δεν σε θέλει η γυναίκα σου…».