ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Γενέθλια έχει σήμερα ο Παναθηναϊκός. Για το μέγα και αλησμόνητο γεγονός που συνέβη πριν από δέκα χρόνια κι ακόμα την πληρώνει τη λέζα. Και θα την πληρώνει για πολλά χρόνια ακόμα. Αναφέρομαι, βέβαια, στο φιάσκο της πολυμετοχικότητας, που σα σήμερα 21 Μαΐου το 2008 την είχε ανακοινώσει επίσημα και πανηγυρικά ο Τζίγγερ Βαρδινογιάννης, κάτω από την πίεση του Ανδρέα Βγενόπουλου και τη λαϊκή κατακραυγή.

Να, τούτο είναι το σχέδιο της πολυμετοχικότητας, είπε με συγκαλυμμένο προβληματισμό ο ανηψιός του ''καπετάνιου''. Μετά από δύο μέρες ο Βγενόπουλος διέλυσε την ΠΕΚ, την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση, που σαν άλλος Σύριζα είχε στήσει για να απαλλαγεί η ομάδα από τους Βαρδινογιάννηδες.

Δεν έχουν ειπωθεί όλα για το γκραν σουξέ φιάσκο, αυτό το έργο της πολυμετοχικότητας, που έπνιξε στα χρέη την ομάδα από τις παναθηναϊκάρες με τις βαρβάτες τσέπες. Αυτά που δεν ειπώθηκαν ποτέ, που δεν γράφτηκαν ποτέ, σήμερα είναι μία επετειακή ευκαιρία να τα βγάλουμε στη φόρα.

Γιατί ξεσήκωσε τον κόσμο ο μακαρίτης Ανδρέας Βγενόπουλος; Με κινητοποιήσεις πεζοδρομιακές, ποντάροντας στην απογοήτευση του κόσμου για τους Βαρδινογιάννηδες. Κι όταν η ΠΕΚ σε ημιάγρια κατάσταση είχε γίνει τέρας που έδειχνε δόντια, δίπλα στον μπροστάρη Βγενόπουλο στάθηκαν οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι.

Παρένθεση. Μόνον σε επιθεωρήσεις, σε ιλαροτραγωδίες, σε φαρσοκωμωδίες, σε κάθε είδους παρωδίες συναντάς αυτά που προέκυψαν όσο κράτησε αυτό το αλλόκοτο κόλπο της πολυμετοχικότητας. Αλά ΠΑΣΟΚ ενωμένο δυνατό οι Τζίγγερ, Βγενόπουλος, Γιαννακόπουλος και Πατέρας με τις ενέργειές τους υπέγραφαν σχεδόν κάθε μέρα ένα ατελείωτο σενάριο από προσωπικές κόντρες με αιχμηρές αλληλοκατηγορίες, και υπονοούμενα, και υποψίες. Ο Γιαννακόπουλος να ζευγαρώνει με τον Βγενό κατά Βαρδινογιάννη και μετά να τακιμιάζει με Τζίγγερ εναντίον Βγενό. Ο Πατέρας μία με τα δύο αδέλφια συμμαχία, μία στην κόντρα. Τέτοια. Φαιδρότητες.

Γιατί σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης ο τραπεζίτης στο βαρδινογιαννέικο; Ασφαλώς επειδή αγαπάει τον Παναθηναϊκό, ίσως και για να ενεργοποιήσει τη διαφημιστική δυναμική των επιχειρήσεών του. Τελικά, είναι άγνωστο εάν έπιασαν τόπο ή όχι τα 22 εκατομμύρια ευρώ που του ρούφηξαν οι μαύρες τρύπες της πολυμετοχικότητας. Ο ίδιος έλεγε στους επώνυμους πακετάτους, εφοπλιστές, εισοδηματίες και σία που τον ακολουθούσαν: “Να ρίξουμε το κάστρο των Βαρδινογιάννηδων!”. Όλο αυτό έλεγε. Ο Ξυλάς έχασε μόνον 300.000 ευρώ, ο Ζολώτας 10 εκ., ο Αγγελάκης 4 εκ. Οι Γιαννακόπουλοι, άλλο κόμμα αυτοί, γύρω στα 2,5 εκ.

Ο Τζίγγερ, από την άλλη, γιατί δέχθηκε την πολυμετοχικότητα; Οπωσδήποτε κάποιοι της προσκολλήσεως του είπαν “Προχώρα, Γιάννη, αφού εσύ θα κρατάς την πλειοψηφία των μετοχών, θα τους φας τα λεφτά που θα βάλουν...”. Στην πραγματικότητα ένας γυμνός, άοπλος Τζίγγερ απέναντι στη χούντα του Κόκκαλη που αλώνιζε στο πρωτάθλημα, ήταν ήδη σε μειονεκτική θέση. Δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συμβιβαστεί προκειμένου να ηρεμήσουν οι Μάου-Μάου των οργανωμένων.

Τελικά. Ποτέ άλλοτε σε μία ΠΑΕ δεν μπήκαν τόσα πολλά λεφτά όσο στον από το 2008 πολυμετοχικό Παναθηναϊκό. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να καταχρεωθεί η ΠΑΕ και ακόμα να κουβαλάει ανοικτές τις πληγές που της προκάλεσε η... οικονομική ενίσχυση από πράσινους μεγαλοεπιχειρηματίες. Σε κουβά με άδειο πάτο έπεσαν τα εκατομμύρια της πολυμετοχικότητας, στην ανώνυμη εταιρεία που μέχρι τότε ελεγχόταν από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Με τόσα λεφτά όχι κοτζάμ Παναθηναϊκός, αλλά και ένας Αθηναϊκός θα είχε στην τσέπη το πρωτάθλημα για μια πενταετία τουλάχιστον. Ο Παναθηναϊκός αρκέστηκε σ' ένα, το 2010, που το πήρε από τον Ολυμπιακό που εκείνη την σαιζόν παρουσίασε ομάδα - ερείπιο. Τότε, άλλωστε, αποχώρησε με 12 πρωταθλήματα σε 14 χρόνια (!) και από το καλοκαίρι του 2010 εξαγόρασε την ΠΑΕ ο εφοπλιστής Μαρινάκης.

Ο Βγενόπουλος π.χ. όσο ακόμα ήταν στο αντάρτικο ανακοίνωσε ότι κάνει δώρο τον Βραζιλιάνο Κλαίητον της Λάρισας. Ερασιτεχνισμός από έναν υποδειγματικό τεχνοκράτη. Άλλο προσφέρω ένα άλφα ποσό στον Παναθηναϊκό για να το διαχειριστεί η διοίκηση, ο προπονητής. Κι άλλο πουλάω μούρη με την αγορά ποδοσφαιριστή που πιθανόν δεν κρίνεται κατάλληλος. Και πράγματι ο Βραζιλιάνος πέρασε και δεν ακούμπησε στον Παναθηναϊκό. Είπαμε. Όλα τα σχετικά στην πολυμετοχικότητα έγιναν στο πόδι και εν θερμώ. Και με πρωτεργάτες οι οποίοι ήταν στον κόσμο τους.

Ο Πατέρας είχε ναυλώσει το ιδιωτικό αεροσκάφος του, τότε, κολλητού του Βαγγέλη Μαρινάκη, πριν αυτός ακόμα γίνει μεγαλομέτοχος στον Ολυμπιακό, για να μεταφέρει την πριγκηπική μεταγραφή του Τζιμπρίλ Σισέ. Να ήταν μόνον αυτό; Τουλάχιστον ο Γάλλος έπαιξε μπάλα, για κάποιους άλλους τζάμπα τα λεφτά της μεταγραφής τους, λέω για εκείνους που ήρθαν και για μερικούς που ουσιαστικά... δεν ήρθαν.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ… ΠΕΛΑΤΕΙΑ