''ΓΗΠΕΔΙΚΕΣ'' ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΛΑ ''ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ'' ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ
Ο Μελισσανίδης φτιάχνει το γήπεδο της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια και το βάπτισε «Αγία Σοφία» (φώτο). Με τέτοιο όνομα παίζει η πιθανότητα η έδρα της ομάδας να έχει χρώμα θρησκευτικό. Ένας ποδοσφαιρικός και εμπορικός χώρος, που κατά μια ιδέα θα μοιάζει με εκκλησία. Στο πνεύμα της εποχής μας.
Στην Αμερική εδώ και 15 χρόνια κτίζονται «ποδοσφαιρικές» εκκλησίες. Δεν κάνω πλάκα. Καμία σχέση με τα τζαμιά που ξέρουμε. Το γιγαντιαίο τζαμί στο Λος Άντζελες.
Οι προτεστάντες σήκωσαν έναν καθεδρικό ναό, μάλιστα κρυστάλλινο, στο Γκάρντεν Γκρόουβ της Καλιφόρνιας, το βλέπεις και παθαίνεις. Θηριώδη.
Πιτσιρικάδες πηγαίναμε στις μπουάτ της Πλάκας. Κάποιες χωρούσαν 10-15 άτομα. Όπως στο λέω. Με 20 δραχμές παράγγελνες βερμούτ, άγνωστο τότε το ουϊσκυ και η βότκα, και άκουγες Λάκη Παπά σε τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη. Όταν οι μπουατικοί θαμώνες έγιναν περισσότεροι, επί εποχής του «Νέου Κύματος», οι αίθουσες ήταν μεγαλύτερες.
Στην Αμερική ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία. Φανατικά. Κι είναι επόμενο, διότι στην εκκλησία θα βρεθούν οι ξενητεμένοι πατριώτες. Οι Έλληνες θα συναντήσουν Έλληνες, οι Κενυάτες τους δικούς τους, οι Ισπανοί, οι Ούγγροι, οι Νιγηριανοί, το ίδιο.
Έτσι, λοιπόν, οι χριστιανικές εκκλησίες, τα βουδιστικά κέντρα, οι συναγωγές, τα τζαμιά, οι ινδουϊστικοί ναοί στις ΗΠΑ όλο και κτίζονται μεγαλύτεροι. Να χωράνε 10-15 χιλιάδες κόσμο. Σα γήπεδα, δηλαδή.
Υπήρχαν κάποτε πολυκατοικίες; Όχι, βέβαια. Ούτε σουπερμάρκετ, εμπορικά κέντρα. Ο γιγαντισμός έπιασε και τις εκκλησίες. Δεν γίνεται διαφορετικά. Στο Νιου Τζέρσυ, λίγα χιλιόμετρα από την Νέα Υόρκη, σε μια περιοχή, στο Ίγκλγουντ, με 26.000 κατοίκους υπάρχουν 45 ενορίες διαφόρων δογμάτων. Μια θρησκευτική κωμόπολη.
Δεν θα ήταν καλύτερα αντί π.χ. να υπάρχουν δέκα εκκλησίες χωρητικότητας χιλίων πιστών η κάθε μια να ήταν μια ''γηπεδική'', 10.000 ανθρώπων αλά Αγίας Σοφίας του Μελισσανίδη;
Διαβάστε ακόμα: