ΣΠΑΣΤΙΚΟΣ Ο… ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΙΤΗΤΗΣ!

 

Καλωσορίσανε μερικοί μερικοί το var και στο champions league. Δεν ήμουν εγώ μέσα σ’ αυτούς που ζητάνε… δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο. Είμαι της παλιάς σχολής, παλαιομοδίτικος και δεν ντρέπομαι να αισθάνομαι μία κάποια αποστροφή σε οτιδήποτε… επικίνδυνο χαρίζει η τεχνολογία.

Κατ’ αρχήν, τι είναι V.A.R., τρία γράμματα από τα αρχικά των λέξεων Video Assistant Referee. Βαρ, που σε παλιά ευρωπαϊκή διάλεκτο σημαίνει ποτάμι, είναι πράγματι ποτάμι τις Γαλλίας. Βαρ είναι και το όνομα θεάς στη σκανδιναβική μυθολογία, η οποία τιμωρούσε όποιον πατούσε τον όρκο του.

Είδαμε τον ηλεκτρονικό, τον βιντεοδιαιτητή στο μουντιάλ της Ρωσίας, το καλοκαίρι του 2018. Και μόνο ότι διακόπτεται το παιχνίδι είναι σπαστικό, λέω εγώ. Για να ξαναδεί την επίμαχη φάση ο διαιτητής και, πάλι αυτός, να αποφασίσει π.χ. ότι ήταν ή όχι πέναλτυ.

Γιατί έγινε θεσμός το var; Επειδή το ποδόσφαιρο είναι κονόμα. Άρα, δεν είναι σωστό ομάδα από μία λάθος απόφαση να χάσει το παιχνίδι, και ίσως μαζί να χάσει φράγκα που δικαιούται.

Με το var εξαφανίζεται η πιθανότητα του «ανθρώπινου λάθος». Δεκτό και αναπόφευκτο το λάθος που ποδοσφαιριστή, του τερματοφύλακα, του προπονητή, όχι όμως πλέον να κρεμάσει μία ομάδα το κοράκι. Όπως ο δικαστής, έχει ευθύνη να διευθύνει τη δίκη στο δικαστήριο, όχι και να βγάλει νταηλίκι όποια απόφαση γουστάρει. Η δικαστική απόφαση επιβάλλεται να είναι σύμφωνα με το νόμο και να βασίζεται στις μαρτυρίες, στις καταθέσεις.

Διαβάστε ακόμα:

CHAMPIONS LEAGUE TOY ΛΑΟΥ, ΟΧΙ ΤΩΝ... ΛΑΙΚΙΣΤΩΝ!