ΚΛΟΟΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

Άσχετος από μπάλα. Κανένα παρελθόν με γήπεδο ποδοσφαιρικό, καμία σχέση διοικητική, μετοχική με κάποια ομάδα. Απλά και από μακριά οπαδός της Ίντερ. Έγινε ο μέγιστος πρόεδρος στην Ιστορία της άλλης τρανής ομάδας του Μιλάνου, της Μίλαν. Και από το ποδόσφαιρο είπε να το παίζει πολιτικός, και ως αρχηγός κόμματος τρεις φορές εκλέχτηκε πρωθυπουργός στην Ιταλία. Ποιος;

Ο χάλιας, ο «crazie Silvio». Το νούμερο Σύλβιο Μπερλουσκόνι. Ένας σκέτος κλόουν, ο οποίος σαχλαμαρίζει αδιάντροπα δημοσίως και επισήμως, και στα 80φεύγα αυτολανσάρεται για επιβήτορας νεαρών κοριτσιών, πορνιδίων και όχι.

Το 1980 η πιο σπουδαία ομάδα της Ιταλίας, με τους περισσότερους τίτλους, υποβιβάζεται ως συνένοχη σε παράνομα στοιχήματα. Η ομάδα ανεβαίνει στην Α’ εθνική, αλλά υποβιβάζεται πάλι, αυτή τη φορά αγωνιστικά. Είναι και χρεωμένη, γιατί προκειμένου να επανέλθει στο μεγάλο πρωτάθλημα καταξοδεύτηκε σε μεταγραφές, ενώ μειώθηκαν τα έσοδα της. Μήπως η περίπτωση θυμίζει... Παναθηναϊκό;

Με την επιστροφή της Μίλαν πάλι στην πρώτη κατηγορία, πάντα με χρέη βαρειά, εμφανίζεται ένας Άγγλος μεγαλομέτοχος. Η ΠΑΕ πάει ντουγρού για πτώχευση. Σ’ αυτή τη φάση, σα σήμερα 20 Φεβρουαρίου, το 1986, έρχεται ο από μηχανής θεός. Ο γεννηθείς το 1936 κατασκευαστής και καναλάρχης Σύλβιο Μπερλουσκόνι. Ο πλέον πετυχημένος, 20ος στη σειρά από 1899 πρόεδρος της Μίλαν των επτά champions league. Περισσότερα έχει μόνον η Ρεάλ Μαδρίτης.

Χωρίς πλάκα. Αυτά που έκανε στην Μίλαν ο σαβουρογαμιάς, Μπερλουσκόνι αποτέλεσε πιλότο στην παγκόσμια ποδοσφαιρική βιομηχανία. Χωρίς πλάκα. Τον αντέγραψαν όλα τα πρωτοκλασάτα κλαμπ της Ευρώπης. Το πώς, δηλαδή, διαχειριζόταν τα έσοδα και το μπάτζετ της Μίλαν. Ο Μπερλουσκόνι επίσης, που έφερε στην Μίλαν τους Ολλανδούς υπεράσους Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ραϊκαρτ, έφτιαξε το προπονητικό κέντρο μιλανέλο, που κι αυτό έγινε παράδειγμα κατασκευής των πλουσίων ΠΑΕ.

Ο καραγκιόζης Μπερλουσκόνι, με σκάνδαλα οικονομικά σε βάρος του, αρχηγός του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» κέρδισε πρώτη φορά τις εκλογές το 1994. Ξανάγινε πρωθυπουργός το 2004 και το 2008. Το 2017 έδωσε το πακέτο μετοχών σε Κινέζο.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ, ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΠΑΛΑ