ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΠΑΟ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

 
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι οι επικυρίαρχοι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι δυο περισσότερο δημοφιλείς ομάδες και με τους περισσότερους τίτλους. Είναι τέτοια η διαφορά τους από όλες τις άλλες ομάδες, που ιστορικά πορεύτηκαν ως οι ''αιώνιοι αντίπαλοι''. Δεν είναι αυτή μια έκφραση δίχως νόημα, ούτε αποτελεί σχήμα λόγου. Για τον ανώνυμο οπαδό παλαιάς κοπής του Ολυμπιακού π.χ. ο αντίπαλος είναι μόνο ο Παναθηναϊκός. Το ίδιο και για τον οπαδό του Παναθηναϊκού, ο πόνος είναι πιο μεγάλος αν η ομάδα χάσει ειδικά από τον Ολυμπιακό. Ξεχνιέται πιο εύκολα η ήττα από άλλη ομάδα.
Πρόσφατα δεν ολοκληρώθηκε το Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός, παιχνίδι που από τα ΜΜΕ και τον κόσμο των δυο ομάδων αντιμετωπίστηκε ως... ντέρμπυ. Λες και οι δυο αντίπαλοι είναι ακόμα και σήμερα ισότιμοι, ισάξιοι. Λες και ο Παναθηναϊκός έχει τους ίδιους αγωνιστικούς στόχους, όπως ο Ολυμπιακός. 
Σήμερα, τον πρώτο λόγο έχει ο ΠΑΟΚ. Είναι κυπελλούχος 2017 και 2018 και φαβορί να εμφανιστεί για τρίτη σερί φορά στον τελικό, ενώ πρόωρα κατακτά το πρωτάθλημα. Και από κοντά η ΑΕΚ, πρωταθλήτρια 2018, φιναλίστ κυπέλλου 2017 και 2018. Και επίσης φαβορί να διεκδικήσει το κύπελλο του 2019. Η ΑΕΚ ,λοιπόν, επιτόπου παίζει κορυφή ως ομάδα εξουσίας από την επιστροφή της κιόλας στο μεγάλο πρωτάθλημα, την περίοδο 2015-16.
Το ερώτημα. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα κτυπήσουν το ''δίδυμο'' Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού; Θα αφαιρέσουν πόντους από το μέγεθος, το ειδικό βάρος των δυο κοτσαμπάσηδων του ντόπιου ποδοσφαίρου, όπως το καταγράφει η Ιστορία; Θέλει πολύ... δουλειά το έργο για να αλλάξει το σκηνικό. Θα χρειαστεί, δηλαδή, να κυριαρχήσουν, όχι απλά να πρωταγωνιστήσουν οι δυο δικέφαλοι για κάποια χρόνια. Να μείνουν εκτός κόλπου οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.
Ήδη ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη απώλεσε δεύτερο στη συνέχεια πρωτάθλημα. Έσπασε το σερί των επτά (!) πρωταθλημάτων με το μπάσιμο του Μαρινάκη από τη σαιζόν 2010-11. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός δεν παίζει πλέον στο επίπεδο του... Παναθηναϊκού. Η ΠΑΕ με Αλαφούζο μεγαλομέτοχο έφτασε στα πρόθυρα της πτώχευσης, και δίχως αδειοδότηση συμμετέχει στο πρωτάθλημα χαριστικά.
Και την προσεχή σαιζόν δεν υπολογίζεται ο Παναθηναϊκός ως αντίπαλος αξιόπιστος σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Ο Ολυμπιακός παραμένει ερωτηματικό, όχι σίγουρος να επανέλθει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός, βέβαια, είναι πάντα Ολυμπιακός, ικανός για το καλύτερο. Ακόμα, η ΠΑΕ δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά ο μεγαλομέτοχος της, ο εφοπλιστής Μαρινάκης παίζει πληθωρικά και εξωποδοσφαιρικά, κι αυτό μάλλον δεν βοηθάει την ομάδα.