ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΟΛΟΙ, ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΓΙΑΞ!

 

Είναι η χρονιά του Άγιαξ. Της ολλανδικής ομαδάρας που στις αρχές της δεκαετίας του '70 έδωσε την απάντηση στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, το τεχνικό, το αρτίστικό, το κατ' εξοχην μπαλαδόρικο. Τότε, η παγκόσμια πρόταση των ιπτάμενων Ολλανδών, με Κρόυφ πρώτο χορευτή στο μπαλέτο του Άγιαξ, ήταν ποδόσφαιρο ολοκληρωτικό, που στηριζόταν μεν στην ταχύτητα και τη δυνάμη, αλλά δεν είχε σχέση με το μονόχνωτο παιχνίδι της αγγλικής σχολής. Μονότονο και δογματικό το αγωνιστικό στυλ των αγγλικών ομάδων εύκολα αντιμετωπίζοταν, όχι και ο Άγιαξ που έπαιζε στο γήπεδο κι όταν δεν κρατούσαν τη μπάλα οι παίκτες τους.

Πήρε τρία κύπελλα Ευρώπης ο φοβερός, ο ακτύπητος Άγιαξ, το 1971 (στον τελικό με τον Παναθηναίκό), το 1972, το 1973 και στη συνέχεια συνειδητά αποχώρησε από την αφρόκρεμα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Το έργο είναι μπίζνες και στον Άγιαξ εκτίμησαν πως δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν οικονομικά τα περισσότερα εμπορικά κλαμπ της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας και της Μπάγερν Μονάχου. Έτσι επέλεξαν άλλο ρόλο στην ποδοσφαιρική αγορά. Όχι εκείνον των υψηλών επενδύσεων, να ξοδευτούν σε συμβόλαια έτοιμων παικταράδων.

Είναι η χρονιά του Άγιαξ. Στον όμιλο με την πρωταθλήτρια ΑΕΚ, την οποία κέρδισαν δυο φορές, δεν έχασαν και από την Μπάγερν στο Μόναχο. Στους ''16'' ο Άγιαξ ηττήθηκε στο Αμστερνταμ από την πρωταθλήτρια Ευρώπης 2016, 2017, 2018 Ρεάλ, της οποίας έκανε την κηδεία μέσα στην Μαδρίτη με 4-1! Και χθες στο Τορίνο ανέτρεψε το 1-0 της Γιουβέντους με 2-1 και την έστειλε κι αυτήν, παρά το 1-1 του πρώτου αγώνα. Είναι η χρονιά του Άγιαξ. Πιο σωστά είναι πάλι σε καλό φεγγάρι ο Άγιαξ. Δηλαδή;

Ακόμα και να σηκώσει την κούπα, όπως το 1995, δεν προβλέπεται να ντουμπλάρει την επιτυχία της το 2020. Είπαμε. Άγιαξ είναι, όχι Μπαρτσελώνα και Ρεάλ, Μπάγερν και Λίβερπουλ, των οποίων το πουγκί σηκώνει αγορές παικτών αξίας, που σημαίνει είναι δυνατή και η απόσβεση των κεφαλαίων και η κυριαρχία για κάποιο διάστημα στο champions league. Ο Άγιαξ κυριαρχεί σήμερα γιατί κλήρώνει η συγκεκριμένη φουρνιά των παικτών του, τους οποίους θα τους... πουλήσει. Γιατί δεν είναι σε θέση να τους κρατήσει. Γιατί δεν θα μπορεί να αρνηθεί τις οικονομικές προτάσεις παραχώρησης που θα κάνουν στο εβραϊκό κλαμπ της Ολλανδίας.

Τον Άγιαξ να παίρνει κεφάλια και των περισσότερο πλούσιων ομάδων θα τον ξαναδούμε μετά από χρόνια, όταν πάλι θα τύχει να βρεθούν μαζί ταλέντα ώριμα και καρπερά μικρής ηλικίας.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ