ΑΠΟΨΕ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΜΠΑΛΑ

 

Με κόσμο θα γίνουν οι δυο παιχνιδάρες στα ημιτελικά του champions league, απόψε Τρίτη και αύριο Τετάρτη. Στη δυτική Ευρώπη το ποδόσφαιρο είναι πρότζεκτ εμπορικό και κατόπιν τούτου έχει πάει περίπατο οτιδήποτε υπονομεύει τούτη την καπιταλιστική κονόμα. Να ξέρουμε τι λέμε και με τι έχουμε να κάνουμε. Και μη μπερδεύουμε τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία με τη λεχριτοσύνη της Ελλάδος. Να έχουμε πρωτάθλημα φανατικά συκοφαντημένο κατά σύστημα από τις ίδιες τις ΠΑΕ και από την άλλη να λένε ότι ο πρωταθλητής μας είναι ο... μοναδικός στην Ευρώπη που είναι αήττητος.

Ποδόσφαιρο αστεράτο και θεαματικό στην Ευρώπη κι εδώ ακόμα δεν φτάσαμε να κάνουμε ένα τελικό κυπέλλου γιορτινό και διασκεδαστικό. Να δούμε στο γήπεδο δράση αγωνιστική και να χειροκροτήσουμε την νικήτρια ομάδα. Και να μη βγει χαμένη η ομάδα που θα χάσει το κύπελλο. Αυτό είναι το έργο. Στην κονόμα δεν υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι. Ταμείο κάνουν όλοι οι συμμετέχοντες, σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με το ύψος των επενδύσεων της κάθε ΠΑΕ.

Ο συριζαίος που να γνωρίζει από καπιταλισμό; Να τον σπούδασε στις νυχτερινές σχολές της αριστεράς; Γιατί, θα μου πεις, μήπως ξέρει τι εστί ελεύθερη οικονομία ο... δεξιός; Όχι, βέβαια! Μα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει δεξιά πολιτική σκέψη στα δήθεν δεξιά και ψευτοδεξιά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν κυβέρνησαν με κανόνες καπιταλιστικής οικονομίας. Και, για να μη ξεφεύγουμε από το θέμα μας, ποτέ το ποδόσφαιρο δεν αντιμετωπίστηκε επιχειρηματικά, τόσο από το κράτος, όσο και από τις ποδοσφαιρικές εταιρείες. Ακόμα και μετά το 1979, όπου στα χαρτιά εφαρμόστηκε ο επαγγελματισμός.

Απόψε θα απολαύσουμε ποδόσφαιρο υψηλών απαιτήσεων, έστω κι αν το παιχνίδι ποιοτικά δεν ξεφύγει από τη μετριότητα. Αυτή είναι η σούπερ επιτυχία του συγκεκριμένου θεάματος, του champions league. Το ματς Λίβερπουλ- Μπαρτσελώνα είναι ρεβάνς του 3-0 (φώτο) και παρ' όλα αυτά παρουσιάζει καυτό ενδιαφέρον. Και τα εκατομμύρια που θα το παρακολουθήσουν από την τηλεόραση σίγουρα θα χαλαρώσουν για δυο ώρες, θα ξεφύγουν από την πίεση της καθημερινότητας. Αύριο μας περιμένει η κόντρα Άγιαξ- Τότεναμ.

Αυτό δεν έχουν καταφέρει στην Ελλάδα. Ένα ποδόσφαιρο της πλατιάς λαϊκής διασκέδασης. Γιατί, όσο κι αν διαβάζεται απίθανο, η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν έχουν... ανακαλύψει το ποδόσφαιρο. Το οποίο σταθερά βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών που ερήμην των κυβερνήσεων κάνουν το δικό τους προσωπικό παιχνίδι ''επικοινωνιακής'' διαπλοκής.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ!