ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ

 

Η ταινία που θα δουν στους σινεμάδες περισσότεροι θεατές δεν είναι σίγουρο πως αυτή είναι η καλύτερη. Πιθανό μια άλλη ταινία να είναι πολύ καλύτερη ποιοτικά, να παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και, το πιο αξιοσημείωτο, να κερδίσει την αιωνιότητα. Το πιο εμπορικό φιλμ να ξεχαστεί αμέσως κι εκείνο που δεν είχε τις πιο υψηλές εισπράξεις να αντέξει στο χρόνο. Να γράψει Ιστορία, να εξελιχθεί σε κλασικό.

Το καμάρι του οπαδού είναι ότι η ομαδάρα του έχει χιλιάδες υποστηρικτές. Αυτό και μόνο αποτελεί υπερηφάνεια. Και υποχρέωση των οπαδών των άλλων να αναγνωρίζουν το... μεγαλείο της δικής του ομαδάρας. Η οποία είναι μεγάλη διότι έχει πολλούς πιστούς. Αυτό φτάνει.

Το μπεστ σέλερ βιβλίο, αυτό με τις περισσότερες πωλήσεις, δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να είναι μάπα. Στο κόσμο του ποδοσφαίρου τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα. Μεγάλη ομάδα είναι εκείνη που έχει μπούγιο. Μικρή είναι, και θα παραμένει μικρή ακόμα κι αν κατακτήσει το πρωτάθλημα, εκείνη που δεν γεμίζει γήπεδο. Κάπως έτσι παίζει η ''αξιολόγηση'' με τα οπαδικά κριτήρια.

Δεν λαμβάνεται υπ' όψιν ποια ομάδα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Ποια διαθέτει ήθος, δημόσιες τοποθετήσεις που ανεβάζουν το επίπεδο στο χώρο. Η ''μεγάλη'' ομάδα παραμένει μεγάλη ακόμα κι αν ο οπαδικός κόσμος της ανέχεται ή και γουστάρει πρόεδρο κακοποιό. Ακόμα κι αν η ομαδάρα βρέθηκε ένοχη σε υπόθεση δωροδοκίας.

Αν κάποιος αποδέχεται όσα πρόχειρα αναπτύξαμε, αλήθεια, ποια σημασία έχει η δυναμική της λαϊκής βάσης των ποδοσφαιρικών ομάδων; Απλά να αναφέρουμε ότι τα τελευταία 30 χρόνια έγιναν, όχι και τόσο υπεύθυνα, αρκετές ''δημοσκοπήσεις'', όλες αναξιόπιστες και με διαφορετικά ευρήματα. Το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός πάντα είχε και έχει τους περισσότερους οπαδούς στην Ελλάδα. Δεύτερος είναι ο Παναθηναϊκός, τρίτη η ΑΕΚ, τέταρτος ο ΠΑΟΚ, πέμπτος ο Άρης.

Μια μονάχα μέτρηση, από τις 20 περίπου συνολικά, έδωσε δημοφιλέστερη ομάδα τον Παναθηναϊκό με διαφορά στήθους από τον Ολυμπιακό. Και, επίσης, μια μόνο ότι ο ΠΑΟΚ έχει περισσότερο κόσμο από την ΑΕΚ.

Μη ξεχνάμε ότι οι Έλληνες δεν είναι 20 και 30 εκατομμύρια, αρά και ο Ολυμπιακός είναι αδύνατον να καταγράφει 5 και 6 και 7 εκ. ερυθρόλευκο πληθυσμό. Δεν θα χαρακτηριστούν από τα 10 εκ. των Ελλήνων περισσότεροι από 6 με 7 εκ. οι χρωματισμένοι, μέσα σ' αυτούς και οι αποστασιοποιημένοι, οι όχι φανατικοί μιας ομάδας.

Με την ευκαιρία να αναφερθεί και τούτο: Ο Μιχάλης Τροχανάς, μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ την περίοδο 1995-97, είχε κάνει έρευνα για να διαπιστώσει τους ''ενεργούς'' οπαδούς, δηλαδή πόσοι αποτελούν ''πελατεία'' και προσφέρονται για εμπορική εκμετάλλευση από ΠΑΕ. Το αποτέλεσμα σε χοντρούς αριθμούς:

- Οι γάβροι είναι ένα εκατομμύριο.
- Οι βαζέλοι 800.000.
- Οι αεκτζήδες 450.000

Διαβάστε ακόμα:

ΤΙ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ