ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Με στόχο να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στους ομίλους του champions league, ο Ολυμπιακός δίνει απόψε το πρώτο παιχνίδι με την τσέχικη Βικτώρια Πίλζεν. Έτσι λένε. Ότι ο Ολυμπιακός ιστορικά έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί πρόκριση στην κορυφαία διοργάνωση της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Δυστυχώς για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν είναι έτσι. Καμία ελληνική ομάδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ευρωπαϊκή». Τι, αλήθεια, σημαίνει «ευρωπαϊκή» ομάδα; Όχι, βέβαια, επειδή απλά συμμετέχει στα κύπελλα Ευρώπης, όπως άλλωστε δεκάδες άλλες ομάδες από τις 55 χώρες της ηπείρου.

Ευρωπαϊκή ομάδα είναι εκείνη που διακρίνεται συστηματικά στο champions league. Έστω στο europa league. Και διάκριση σημαίνει τουλάχιστον πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης.

Από το 1955 ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε ποτέ, ούτε μια φορά, να περάσει στα προημιτελικά. Ακόμα και στην εποχή που συμμετείχε σταθερά για δύο δεκαετίες περίπου κατ΄ ευθείαν στο champions league, όχι λόγω αξίας και σε σύγκριση μ΄ άλλες ομάδες, αλλά επειδή έπαιρνε το πρωτάθλημα Ελλάδος.

Ευρωπαϊκή ομάδα δεν θεωρείται ούτε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος κάποτε, σε χρόνους ξεχασμένους, μια φορά κι ένα καιρό, είχε φτάσει στον τελικό του τότε κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στην Ελλάδα, όμως εκτός συνόρων παραμένει… ελληνική ομάδα. Γιατί ακόμα δεν έχει εξελιχθεί σε αληθινά ευρωπαϊκό μέγεθος. Στη φώτο, από το 3-0 επί της Νότιγχαμ, αγγλικής ΠΑΕ, επίσης συμφερόντων Μαρινάκη.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΟΡΜΙΑ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ