ΜΟΝΟ ΝΙΚΕΣ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

 

Δεκαετίες πολλές τους ξέρουμε πολύ καλά τους Σέρβους. Και μας ξέρουν πολύ καλά τα γειτονάκια. Που κάποτε, στα χρόνια του Τίτο, είχαν το πρώτο και πάνω χέρι στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν κατά κάποιο τρόπο οι ''δάσκαλοι'' μας στη μπάλα. Οι 8,5 ξένοι προπονητές στο πρωτάθλημα ήταν Γιουγκοσλάβοι. Άρα, ήταν ανώτεροι μας.

Σήμερα δεν τους φοβόμαστε τους πρώην Γιουγκοσλάβους. Τους Σέρβους, Σλοβένους, Κροάτες, Σκοπιανούς, Μαυροβούνιους, Βόσνιους, Κοσοβάρους. Δεν έχουν εκτίμηση ευρωπαϊκή, άλλωστε. Η Ιστορία έγραψε και δεν ξεγράφει. Οι Γιούγκοι είχαν ταλέντο στο πόλο, στο μπάσκετ και στη μπάλα βέβαια, αλλά λόγω... άστατου χαρακτήρα τόσο η εθνική τους, όσο και οι ομάδες τους δεν σκόραραν στις διεθνείς διοργανώσεις σύμφωνα με την κλάση τους.

Ερυθρός Αστέρας- Ολυμπιακός, απόψε. Στατιστικά υπερέχει η πρωτευουσιάνικη ομάδα της Σερβίας. Έχει κερδίσει όλα τα ματς έδρας με τις ελληνικές ομάδες. Ουδείς σοβαρός λαμβάνει υπ' όψιν το τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Τα στατιστικά δεδομένα, άλλωστε, δεν είναι θέσφατα. Συνήθως... σπάνε, δεν κρατάνε τη διαχρονικότητα τους.

Το 1971 ο Αστέρας συντρίβει 4-1 τον Παναθηναϊκό, στο τότε κύπελλο πρωταθλητριών. Στη ρεβάνς προκρίνεται με 3-0 στη Λεωφόρο η ελληνική ομάδα και φτάνει στον τελικό.

Το 1974 στο τότε κυπελλούχων ο Αστέρας, που είχε χάσει 1-0 στην Τούμπα, κερδίζει τον ΠΑΟΚ στο Βελιγράδι 1-0 και τελικά 2-0 στην παράταση και προκρίνεται.

Το 1976 μια ακόμα νίκη στο Βελιγράδι για τον Αστέρα. Με 3-1 την ΑΕΚ, η οποία στο τότε ΟΥΕΦΑ προκρίθηκε με το 2-0 της Φιλαδέλφειας.

Το 1986 στο πρωταθλητριών ο Αστέρας 3-0 τον Παναθηναϊκό.

Το 1992, πάλι στο πρωταθλητριών, με Παναθηναϊκό ο Αστέρας κερδίζει 1-0 το παιχνίδι έδρας που έγινε στην Σόφια, γιατί λόγω του πολέμου η UEFA απαγόρευσε τη διεξαγωγή του στο Βελιγράδι.

Μιλάμε στατιστικά; Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος στην Ευρώπη τούτη τη σαιζόν. Στη φώτο από το 2-2 του πρώτου παιχνιδιού στον όμιλο, με την Τότεναμ στο Καραϊσκάκη.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΝΑΣ ΠΑΟΚ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!