Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

 

Το τέταρτο γκολ το πέτυχε ο αρχηγός. Ο πλάγιος αμυντικός, μετά από μεταβίβαση του Πελέ. Ο βασιλιάς πασάρει, πιο σωστά δίχως καν να γυρίσει το κεφάλι πίσω του (!) αφήνει τη μπάλα στον επερχόμενο Κάρλος Αλμπέρτο. ''Δεν τον είδα, άκουσα τον καλπασμό, να πλησιάζει... '' είπε χρόνια μετά ο Πελέ. Με κανονιά του κάπταιν η Βραζιλία έκανε το 4-1 στον τελικό με την Ιταλία.

Μουντιάλ 1970, στο Μεξικό. Αλησμόνητοι αγώνες. Έχουν γραφτεί στη μνήμη μας με μελάνι ρομαντισμού και πένα που δάκρυζε συγκίνηση. Η μεγάλη και αξεπέραστη Βραζιλία μας έκανε να λατρέψουμε, να μυηθούμε στο ψυχισμό της μπάλας, της μπαλαδόρικης, της αρτίστικης μπάλας που πλέον στα γήπεδα δεν την βλέπουμε ούτε από την Βραζιλία.

Σα σήμερα 25 Οκτωβρίου, το 2016, στα 72 του πέθανε από καρδιακή προσβολή ένας από τους πιο μεγάλους αμυντικούς, ο Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες (στη φώτο με την κούπα του 1970). Κλασικός fullback βρετανικών προδιαγραφών, καλός χειριστής της μπάλας, να μην περιορίζεται στον έλεγχο του χώρου ατομικής ευθύνης, αλλά να προωθείται επιθετικά, να συμμετέχει στην ανάπτυξη παιχνιδιού.

Ψηλός, 1μ. 88 ο Κάρλος Αλμπέρτο, ξερακιανός, βλοσυρός, λιγόλογος. Απόλυτα αποδεκτός από τους συμπαίκτες του. Δεν έπαιξε καθόλου στην Ευρώπη, μόνο στις ομάδες της πατρίδας του, Σάντος, Φλουμινένσε, Φλαμέγκο. Το 1977 πήγε στις ΗΠΑ και μέχρι το 1982 έκανε αρπαχτή σε κλαμπ αμερικάνικα για την κονόμα.

Από το 1982 ο Κάρλος Αλμπέρτο ήταν προπονητής σε πολλές ομάδες, η τελευταία η εθνική Αζερμπαϊτζάν, το 2005. Το όνομα του έμεινε στην Ιστορία. Ήταν συμπαίκτης του Πελέ. Πρωταθλητής κόσμου το 1970, στο μουντιάλ που λόγω τηλεοράσεως το ποδόσφαιρο μπήκε για πρώτη φορά στο σαλόνι εκατομμυρίων ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ