ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Λέγαμε για την πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη. Ότι σα σήμερα 6 Νοεμβρίου, το 1960, έπαιξε με κάποια Σπάρτακ Χράντετς για το κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης και στο πρώτο ματς έχασε 1-0 στην Τσεχοσλοβακία. Για την Ιστορία, να αναφέρω ότι η ρεβάνς τελείωσε 0-0 στην Αθήνα.

Δεν έχουμε να πούμε τίποτα αν δεν βγάλουμε τη μεγάλη κουβέντα. Ο Παναθηναϊκός είναι γέννημα των ποδοσφαιριστών του. Ούτε οι διοικήσεις, οι παράγοντες που λένε, ούτε ο κόσμος, τον έκανε μεγάλο. Αυτός που έγινε. Όλα ο Παναθηναϊκός τα χρωστάει στους ποδοσφαιριστές του. Τέλος.

Θυμίζω την ενδεκάδα του Παναθηναϊκού στο πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι. Γιατί να τους θυμίσω; Επειδή είχε παικταράδες. Και σήμερα δεν έχει. Ποιος να ξανακάνει μεγάλο τον Παναθηναϊκό; Ο Αλαφούζος και οι οργανωμένοι; Σε παρακαλώ.

Λοιπόν. Η ενδεκάδα του 1960: Βουτσαράς, Τζουνάκος, Λινοξυλάκης, Ανδρέου, Πιτυχούτης, Νεμπίδης, Θεοφάνης, Παπαεμμανουήλ, Δομάζος, Μπενάρδος, Πανάκης. Φάγανε το γκολ στο 89 και χάσανε 1-0 στην Τσεχοσλοβακία από την Σπάρτακ (στη φωτό ο Λόρυ Θεοφάνης σε μια προσπάθειά του στο Κάρλοβε).