ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΤΙΖΩ ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΖΩ

 

«Θα κτίσουμε ομάδα από την αρχή». Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη απάτη, που την αμολάνε εν γνώσει τους ή όχι με την πρώτη ευκαιρία. Όταν η ομάδα βρεθεί εκτός πλάνου και βράζει ο κόσμος.

«Θα κάνουμε μια νέα αρχή» είναι το παραμύθι που συνειδητά ή όχι παίζει σίγουρα όταν στον ουρανό της ομάδας τα σύννεφα έχουν μαυρίσει κι έχουν βαρύνει, έτοιμα να βρέξουν από μπινελίκια μέχρι μάπες στα αυτιά.

Ξεφουρνίζουν αυτά τα πολυμεταχειρισμένα του τύπου θα κάνουμε νέο ξεκίνημα, θα κτίσουμε από την αρχή. Αν πράγματι εννοούν όσα παρλάρουν μια είναι η κουβέντα. Πολύ σοβαρή δουλειά είναι η επιχείρηση να φτιάξειις ομάδα. Δεν ρίχνεις τα ζάρια και όπως κάτσουνε. Πρώτα πρώτα, πριν το κτίζω, απαιτείται σχεδιασμός στο γκρεμίζω. Όπως το οικοδόμημα χρειάζεται σχέδιο, αρχιτεκτονικό και στατικό, έτσι ακριβώς δεν ανατινάζεις το κτήριο τοποθετώντας όπου να 'ναι τα φουρνέλα.

Υπ' όψιν ότι από την ομάδα που διαλύεις ίσως κάποια υλικά είναι χρειαζούμενα. Τίποτα πόρτες, τουαλέτες, τοίχοι, κολώνες από μπετόν, πατώματα. Δεν τα στέλνεις όλα για τα μπάζα. Δεν είναι άχρηστοι όλοι οι παίκτες, δηλαδή.

Κτίζω σημαίνει μοντάρω τους παίκτες σ’ ένα σταθερό σχήμα. Παντρεύω δίδυμα, τρίδυμα μέσα στην ενδεκάδα. Με εναλλακτικές επιλογές. Άσχετο το κτίζω με το βολεύω, δηλαδή να χωρέσω με το ζόρι μια μεταγραφή που δεν κολλάει Άλλο κτίζω, άλλο βιτρινάρω ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή τον οποίον δεν έχω ανάγκη.

Και για να 'χουμε καλό ρώτημα. Γιατί δεν περπάτησε η ομάδα; Και γιατί να περπατήσει όταν στο πολύ πρόχειρο θα ξαναρίξουν την τράπουλα.

Διαβάστε ακόμα:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΛΑΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...