ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΟΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

 

Νούμερο ένα παίκτης στην ομάδα, στην κάθε ομάδα, είναι εκείνος που φυλάει… δοκάρια. Ο τερματοφύλακας. Ο φύλαξ άγγελος του τέρματος. Της εστίας.

Γι’ αυτό ο τέρμας φοράει τη φανέλα με το Νο1. Επειδή απ’ αυτόν ξεκινάει η ενδεκάδα, απ’ αυτόν εξαρτάται, περισσότερο από κάθε άλλον συμπαίκτη του, το αποτέλεσμα του αγώνα.

Η ζωή είναι άμυνα. Ο πόλεμος της ζωής βασίζεται στην άμυνα. Είναι αφέλεια να ξεκινήσει κανείς οτιδήποτε χωρίς προηγουμένως να έχει φροντίσει να φυλάει τα οπίσθια σου.

Αφορμή της κουβέντας η ευθύνη του Ζίφκοβιτς στα δυο γκολ του Άρεως (φώτο). Ναι, λοιπόν, από τον τερματοφύλακα ξεκινάει το χτίσιμο της ομάδας. Δεν πας πουθενά με μέτριο γκολκήπερ. Η ομάδα χρειάζεται το αστέρι, που θα κρατάει το μηδέν και, κυρίως, με την αγωνιστική του πληρότητα, να σηκώνει στον ουρανό το ηθικό των συμπαικτών. Με άλλα κουράγια παίζουν οι δέκα όταν έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στον τερματατζή, με άγχος πάνε να βγάλουν το ματς αν φοβόνται τη γκάφα του.

Για τον προπονητή, λοιπόν, που γνωρίζει ότι στη δουλειά του κοστίζουν οι ‘’λεπτομέρειες’’, ο τερματοφύλακας είναι η βάση της βάσης του. Η αρχή του κορμού της

Για τον προπονητή, λοιπόν, που γνωρίζει ότι στη δουλειά του κοστίζουν οι ‘’λεπτομέρειες’’, ο τερματοφύλακας είναι η βάση της βάσης του. Η αρχή του κορμού της ενδεκάδας. Το άλφα του σκελετού.

Το πρώτο που κρίνει ο ειδικός στην κάθε ομάδα είναι ο σκελετός της. Και του δημοτικού να ‘ναι ο προπονητής, ξεκινάει πρώτα να σηκώσει τα θεμέλια της ομάδας. Να φτιάξει το σκελετό της ενδεκάδας. Πρώτα ο τερματοφύλακας, μετά ο στόπερ. Αυτή είναι η σειρά. Μετά ο επιτελικός μέσος. Και, τέλος, ο κυνηγός στον άξονα ή περί τον άξονα.

Πρώτα βρίσκει αυτούς τους τέσσερις ο προπονητής αν πράγματι έχει εντολή να κτίσει ομάδα. Αν πράγματι έχει αποφασίσει να φτιάξει ομάδα με προοπτική. Πιθανόν, στο σκελετό του να προσθέσει έναν πέμπτο, ένα μαντρόσκυλο αμυντικό χαφ.

Και αφού έσκαψε τα θεμέλια και σήκωσε τις τέσσερις ή πέντε κολώνες, ο προπονητής προχωράει στα εύκολα. Δένει, δηλαδή, και οπλίζει τη βάση της ενδεκάδας, με τους γύρω. Με τους τριγύρω παίκτες.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΠΑΟΚ ΩΣΕΙ... ΑΠΩΝ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ